Hungary And You

Cégünk márkafüggetlen kereskedésként új és újszerű gépjárműveket forgalmaz teljes európai garanciával.

Bővebben...

Segítünk Önnek a gépjármű kiválasztásától és megrendelésétől a legkedvezőbb hitel lehetőségek intézésén át a teljes üzembe helyezésig.

Kedvezmények

Kedvezmények

Ingyenes szezzonális tárolást adunk ajándékba!    

Ingyenesen tároljuk egy-egy szezzonban abroncsait, amennyiben nálunk szerelteti azokat!

A tárolás további feltétele, hogy a kerekeit megfelelő módon tisztítsuk és előkészítsük a téli tárolásra! A szerelés és tisztítás költségeit erre a linkre kattintva tekintheti meg, vagy keresse honlapunkon, az árlisták menüpontban!

Miért szükséges a téli gumik használata?
A korszerű téli gumik elengedhetetlen tartozéka a lamellás szerkezet. Egy abroncson akár 2000 lamella is található. Kialakításuk gyártónként eltér, de fő szerepük azonos: jelentősen megnövelik a kapaszkodó élek számát. Ezzel a csúszós útfelületen javul az erőátvitel és az oldaltartás.
A téli gumik esetében minimum 4 mm-es futómintázati mélység szükséges ahhoz, hogy a lamellák és a vízelvezetés megfelelő hatásfokkal működjenek. Részletesebb tájékoztatót az abroncsokról erre a linkre kattintva tekinthet meg!

Új abroncsának beszerzését 2 munkanapon belül, nagyker áron vállaljuk ... mindössze annyit kérünk, hogy a szerelést a mi szakembereink végezhessék.Többet olcsóbb!

Flotta kedvezmény!

Több járművel rendelkező partnereinknek egyedi flottaajánlatot biztosítunk. 
További információért forduljon hozzánk bizalommal! 
Flottaajánlattal kapcsolatos elérhetőségeink: 
E-mail: info@rmcmotor.hu 
Mobil: +36 23 336 261

Ajándékkártya

Ajándékkártya

Mik azok az RMC Motor Ajándékkártyák?
Ajándékötletet keres? Oldja meg RMC Motor Ajándékkártyával okosan az ajándékvásárlást!

Az RMC Motor Ajándékkártyák az RMC Motor törökbálinti szervízében beváltható, olyan feltölthető ajándékkártyák, melyekkel bármely alkalommal garantált az örömszerzés, hisz egy motorosnak, autósnak egyértelműen hasznos lehetőséget ajándékoztunk motorkerékpárjának szervízelésére, road-szervízre, autó- és motorkerékpár gumiszervíz, vagy szezonban mobil gumiszervíz szolgáltatás igénybevételére.

Ezzel a kreatív és elegáns megoldással tetszőleges pénzösszeget ajándékozhat, így a meglepett maga dönthet és olyan szolgáltatást vehet igénybe, amire valóban szüksége van.

Ajándékkártyáink igényes kinézetű, alkalomhoz illő dizájnnal és tájékoztatóval ellátott plasztikkártyák. Bármelyiket is választja 3 féle ajándékkártyánk közül, biztosan különlegessé varázsolja az ajándékozás pillanatát.

Ajándékkártyáink jobban vigyáznak Ügyfeleinkre, mint gondolnák! További költség nélkül 1.000.000,- értékű UNICA balesetbiztosítást és egy un. Életkártya szolgáltatást bíztosítunk!

Hogyan működik az RMC Motor Ajándékkártya?

Aki adja

-megvásárolja, majd egyszerűen és tetszőleges összeggel, gyorsan fel tudja töltetni a kiválasztott ajándékkártyát
-a kártya értékén felül ki kell fizetni az ajándékozni kívánt, szabadon felhasználható pénzösszeget 5000 és 100 000 Ft közötti értékben.

A megajándékozott

-döntése szerint, különböző szolgáltatásainkra költheti el az ajándékkártyán levő egyenleget
az RMC MOTOR törökbálinti szervízében javíttathatja robogóját, motorkerékpárját, cseréltetheti motorkerékpárja-, vagy gépkocsija gumiabroncsait, illetve road-szervíz, vagy szezonban akár mobil gumiszervíz szolgáltatás igénybevételére is jogosult
-a beváltás egy vagy több különböző alkalommal lehetséges.

Amennyiben rendelni szeretnél ajándékkártyánkból, a következő linkre kell kattintanod: KÁRTYARENDELÉS

.
.
.

Általános Szerződési Feltételeinket a következőkben tekintheted meg:

Jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) az RMC Motor Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (székhelye: 2724 Újlengyel, Határ út 12., cégjegyzékszám: 13-09-156478; cégjegyzéket vezető bíróság: Fővárosi Törvényszék cégbírósága, adószáma: 12322493-2-13, elérhetőségek: info@rmcmotor.hu, +36 23 336-261, továbbiakban: Kibocsátó) által kibocsátott „Ajándékkártyák” szolgáltatást igénybe vevő személyek jogait és kötelezettségeit tartalmazza.

MEGHATÁROZÁSOK
A jelen ÁSZF-ben nagy kezdőbetűvel használt szavak és kifejezések az alábbi jelentéssel bírnak:
Ajándékkártya: A Kibocsátó által előállított, meghatározott pénzösszeggel feltölthető vagy előre feltöltött, nem névre szóló, egyedi azonosító jelekkel ellátott, egyszer feltölthető plasztikkártya, amelynek mindenkori birtokosa az adott kártya jellegétől függően az Érvényességi Időn belül, a Kibocsátási Érték erejéig jogosult az Elfogadóhelyeken forgalmazott termékek vagy nyújtott szolgáltatások vételárát kiegyenlíteni, minden további fizetési kötelezettség nélkül.
Egyenleg: Az a mindenkori összeg, amelynek az erejéig az Ajándékkártya mindenkori birtokosa még jogosult az Ajándékkártya jellegétől függő egyes termékek és szolgáltatások vételárát kiegyenlíteni.
Elszámoló Nyilvántartó Rendszer (a továbbiakban ENYV): A Kibocsátó Partnere által üzemeltetett kártyakezelő elszámoló és nyilvántartó rendszer, amelyen keresztül valós időben, online, a Beváltás, az egyéb Tranzakciók, az Érvényességi Idő, az Egyenleg, továbbá az Ajándékkártyákkal kapcsolatban végzett bármely más művelet nyomon követhető.
Elfogadóhely: A Kibocsátóval törökbálinti fióktelepe (2045 Törökbálint, Bajcsy-Zs.u.71.), mely jogosult és köteles az erre irányuló szerződés időtartama alatt az Ajándékkártyák beváltására.
Értékesítő Partner (a továbbiakban ÉP): A Kibocsátóval az Ajándékkártyáknak az ÉP által üzemeltetett kereskedelmi egységében vagy kereskedelmi hálózatban történő értékesítésére jogviszonyt létesítő bármely, természetes személy, jogi személy, vagy bármely formában működő gazdálkodó szervezet (ideértve az egyéni vállalkozókat is).
Érvényességi Idő: A Feltöltéstől számított 1 éves időszak, amíg az Ajándékkártya felhasználható.
Feltöltés: Az ÉP vagy a Kibocsátó által végzett Tranzakció, melynek során az ENYV-ben az adott Ajándékkártyához rendelt érték rögzítésre kerül.
Kártyabirtokos: Az a személy, akinek az Ajándékkártya a birtokában van.
Kibocsátó (RMC): Az RMC Motor Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (székhelye: 2724 Újlengyel, Határ út 12., cégjegyzékszám: 13-09-156478).
Kibocsátási Érték: Az Ajándékkártyák értéke 3.500 forint, plusz a Kibocsátó által előre meghatározott fix Kibocsátási Értékkel (5.000 Ft, 10.000 Ft,… Ft), vagy az ÉP-nél az Ügyfél által meghatározott, 5.000 és 100.000 Ft értékhatár közötti tetszőleges Kibocsátási Értékkel tölthetők fel.
Tranzakció: Tranzakció minden olyan folyamat, amelynek során az Egyenleg megváltozik az ENYV-ben. Pl.: feltöltés, beváltás, törlés, korrekció.
Ügyfél vagy Vevő: Aki saját vagy harmadik fél részére a Kibocsátónál vagy ÉP-nél az Ajándékkártyához tartozó egyenleget tetszőleges összeggel feltölti, a Kibocsátási Értéket, mint vételárat megfizeti.
Weboldal: jelenti a www.rmcmotor.hu domain név alatt elérhető weboldalt.

1. Általános tudnivalók, a Felek közötti szerződés létrejötte
1.1. A jelen ÁSZF hatálya kiterjed a Kibocsátó által Magyarország területén kibocsátott valamennyi Ajándékkártyára, továbbá az Ajándékkártyával összefüggő valamennyi kereskedelmi ügyletre. A Weboldalon történő Ajándékkártya vásárlást Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény (”Ektv.”) szabályozza.
1.2. Az Ajándékkártya szolgáltatást igénybevételére a jelen ÁSZF-ben meghatározott módon van lehetőség.
1.3. Az Ajándékkártya szolgáltatást igénybe venni bárki jogosult, aki az Ajándékkártyát a Weboldalon érvényesen és sikeresen regisztrálja, továbbá magára nézve kötelezőnek ismeri el a jelen ÁSZF-ben foglaltakat.
1.4. A Felek közötti szerződés az Ajándékkártya Feltöltésével jön létre. A Kibocsátó kínálatában megtalálhatók az ún. fix összeggel előre feltöltött Ajándékkártyák, melyekre a jelen ÁSZF rendelkezéseit kell alkalmazni. A Felek között magyar nyelven létrejött szerződés interneten kötött, de nem aláírt szerződésnek minősül, melynek tartalma iktatásra, archiválásra kerül, és utólagosan hozzáférhető, visszakereshető. A Kibocsátó a szerződést iktatja, és annak létrejöttét követő 5 évig őrzi.
1.5. Ügyfélszolgálat: RMC Motor Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Ügyfélszolgálati iroda helye: 2045 Törökbálint, Bajcsy-Zs.u.71.
Ügyfélszolgálat nyitvatartási ideje: H-P 10:00-18:00
Telefon: +36 23 336-261
Internet cím: www.rmcmotor.hu
E-mail: info@rmcmotor.hu
1.6.  A Kibocsátó részére tárhelyet biztosító szolgáltató adatai:
Groteszk Kreatív Társulat Informatikai Szolgáltató és Kereskedelmi Betéti Társaság
1135 Budapest, Petneházy utca 55.
Cégjegyzékszám: 01-06-219564
Adószám: 28412933-2-41

2. Ajándékkártya típusok
2.1.  A Kibocsátó Ajándékkártyáit három típusban forgalmazza:
2.1.1.” Ajándékkártya szolgáltatásokhoz” esetén az Ügyfél a törökbálinti elfogadóhely szervízében, illetve szolgáltatási során felhasználhatja az Ajándékkártyát.
2.1.2.” Ajándékkártya quad- és terepjárótúrákhoz” esetén az Ügyfél egyelőre egyeztetett program, illetve szolgáltatás igénybevételéhez használhatja fel az Ajándékkártyát.
2.1.3.” RMC Motor Ajándékkártya” esetén az Ügyfél a törökbálinti elfogadóhely üzletében, felhasználhatja az Ajándékkártyát.

3. Ajándékkártya megrendelése
3.1. Amennyiben az Ügyfél a Weboldalon keresztül közvetlenül a Kibocsátótól kívánja az Ajándékkártyát megrendelni, akkor a megrendelőlap kitöltése során a következő információkat kell közölnie:
a) megrendelő adatait (név, cím, e-mail, telefon),
b) szállítási címet,
c) e-mail címet,
d) kiválasztott Ajándékkártya megnevezését,
e) a feltölteni kívánt összeget és
f) a fizetési módot.
 Az Ügyfélnek a megrendelés folytatásához el kell fogadnia jelen Általános Szerződési Feltételeket, majd folytatáshoz a rendelés összegzése oldalon meg kell erősítenie az eddig megadott adatok helyességét, illetve, amennyiben szükséges, ezek az adatok itt módosíthatóak.
3.2. A rendelésről az Ügyfél egy megerősítő e-mailt kap, mely tartalmazza a rendelési azonosítót, valamint a rendelés adatait.
3.3. A megrendelést a Kibocsátó csak akkor fogadja el, ha az Ügyfél a megrendeléshez szükséges valamennyi adatot maradéktalanul kitölti. A Kibocsátót az Ügyfél által tévesen és/vagy pontatlanul megadott rendelési adatokra visszavezethető szállítási késedelemért, illetve egyéb problémáért, hibáért semmilyen felelősség nem terheli.
3.4. Az Ügyfél a megrendelés leadásával kijelenti, hogy a jelen Általános Szerződési Feltételeket elfogadja és magára nézve kötelezőnek ismeri el.
3.5. Kibocsátó az Ügyfél megrendelésének megérkezését követően köteles az Ügyfél részére a vásárlást elektronikus úton (e-mailben) visszaigazolni. Amennyiben e visszaigazolás a megrendelés elküldésétől számított 48 órán belül Ügyfél részére nem érkezik meg, akkor a Kibocsátó ajánlati kötöttsége, illetve az Ügyfél bárminemű kötelezettsége minden további feltétel nélkül, automatikusan megszűnik.
3.6. Kibocsátó fenntartja magának a jogot arra vonatkozóan, hogy az Ajándékkártya kínálatot - előzetes bejelentés nélkül – megváltoztassa. A fenti esetleges változtatásokért a Kibocsátó jogi felelősséget nem vállal.
3.7. Az Ajándékkártya kiválasztását követően az Ügyfél megadhatja azt a pénzösszeget, amelyet az Ajándékkártyára fel kíván tölteni . A Feltöltésre vonatkozó szabályokat az 5. pont tartalmazza.
3.8. A Kibocsátó kínálatában megtalálhatók olyan Ajándékkártyák is, amelyek az Ajándékkártyán megtalálható fix összeggel már feltöltésre kerültek. Ilyen Ajándékkártyákat kizárólag csak aktiválni szükséges. (lásd 6. pont)
3.9. Amennyiben az Ajándékkártyát az Ügyfél az ÉP-nél vásárolja meg úgy az ÉP végzi el közvetlenül a Feltöltést. (lásd 5. pont)

4. Szállítási és fizetési feltételek
4.2. Az Ajándékkártya értékének, valamint szállítási költségének kiegyenlítése készpénzzel, banki átutalással és utánvéttel lehetséges.
Banki átutaláskor az Ajándékkártya értékét, valamint a postaköltséget az Ügyfél a megrendeléstől számított 5 naptári napon belül fizetheti ki a Kibocsátó számára. Kérésre elküldjük a kívánt bankszámlaszámot. Amennyiben az átutalás ez alatt az idő alatt nem történik meg, az Ügyfél rendelése törlésre kerül. Az Ajándékkártya szállítása a fizetendő összeg megérkezése után történik. Az Ügyfél ettől a dátumtól számított 3 napon belül veheti át a megrendelt Ajándékkártyát.
Utánvétes fizetés esetén a levélben kézbesített Ajándékkártya értéke az átvételkor fizetendő Ügyfél által közvetlenül a futárnak.
4.3. Kibocsátó fenntartja a jogot arra vonatkozóan, hogy az utánvétes rendelések után szállítási, ill. adminisztrációs díjat számoljon fel. A díj a rendelt Ajándékkártya átvételekor, a rendelés értékével egy időben, a futárnak készpénzben fizetendő. A felszámított díjat a Kibocsátó a Weboldalon minden esetben közzéteszi, ezekről számlát állít ki az Ügyfél részére.
4.4. Személyes átvételre a Kibocsátó ügyfélszolgálati irodájában, illetve a Weboldalon feltüntetett átvételi pontokon van lehetőség. Sorozatosan sikertelen kézbesítés esetén a Kibocsátó fenntartja a jogot arra, hogy az Ügyfél vásárlásait korlátozza (csak előzőleg kiegyenlített vásárlást teljesít), ill. az Ügyfél regisztrációját törölje.
4.5. A megrendeléseket a Kibocsátó a Weboldalon közzétett feltételekkel teljesíti.
4.6. A Kibocsátó az Ügyfelet rendelése állapotáról, ill. a teendőkről folyamatosan, e-mail útján tájékoztatja.

5. Ajándékkártya feltöltése
5.1. Az Ajándékkártya mindössze egy alkalommal, minimum 5.000,- Ft-, maximum 100.000,- Ft közötti tetszőleges pénzösszeggel tölthető fel. Ennél nagyobb összegű Feltöltés esetén érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon az 1.5. pontban megadott elérhetőségek egyikén. A Feltöltéssel az Ügyfél megbízza a Kibocsátót, hogy az Elfogadó Partnerek meghatározott termékeinek és szolgáltatásainak az ellenértékét a terméket, vagy szolgáltatást megvásárló személy helyett kiegyenlítse. Az Ajándékkártyára a Feltöltés során elhelyezett összeget a Kibocsátó Ajándékkártyánként tartja nyilván. Az Ajándékkártyára feltöltött pénzösszeg erejéig a Kártyabirtokos jogosulttá válik az adott Elfogadópartner(ek) termékeinek és szolgáltatásainak igénybevételére minden további fizetési kötelezettség nélkül. Az Ajándékkártyára felöltött pénzösszeget vissza-, illetve továbbutalni, vagy azzal bármilyen banki műveletet végezni nem lehet. Az Ajándékkártyán lévő pénzösszeg a Feltöltéstől számított egy évig használható fel. Ezen időtartamot követően az Ajándékkártyán lévő pénzösszeg levásárlására, illetve Kibocsátó általi visszautalására nincs mód. Az Ajándékkártya felhasználási ideje nem hosszabbítható meg.
5.3. Az Ügyfél, illetve a Kártyabirtokos a Weboldalon az Ajándékkártya azonosító adatainak megadásával külön regisztráció nélkül ellenőrizheti az Ajándékkártyán szereplő pénzösszeg Egyenleget, illetve lejáratának dátumát.
5.4. Amennyiben az Ajándékkártyát az Ügyfél a Kibocsátó erre kijelölt Értékesítő Partnerénél vásárolja meg, úgy az Értékesítő Partnernél van lehetőség az Ajándékkártya pénzösszeggel történő Feltöltésére. Ennek során az Értékesítő Partner az Ajándékkártyára feltöltött pénzösszeget az Ajándékkártyához tartozó elektronikus fiókhoz rendeli. Az Ajándékkártyára feltöltött pénzösszeget az Ügyfél az Értékesítő Partner részére közvetlenül fizeti meg. Tekintettel arra, hogy a jelen pontban szabályozott értékesítési mód A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet alapján nem minősül üzlethelyiségen kívül, vagy távollévők között kötött szerződésnek, ezért a jelen ÁSZF 3.;4.; és 8.pontjainak rendelkezései ebben az esetben nem alkalmazhatók.

6. Ajándékkártya aktiválása, beváltása, letiltása
6.1. A megvásárolt Ajándékkártyát használat előtt aktiválni szükséges. Erre a Kibocsátó által megadott Weboldalon van lehetőség. Az aktiváláshoz az eladónak rögzítenie kell az Ajándékkártya számát, valamint egy valós e-mail címet. Ugyanezen adatok megadásával a beváltóhelyen bármikor ellenőrizhetik az Ajándékkártyán rendelkezésre álló egyenleget. A Kibocsátó a megrendelés alkalmával küldött e-mail címre külön kérés esetén megküldi az aktiválás, felhasználás menetéről szóló tájékoztatót.
6.2. Aktiválást követően az Ajándékkártya a Weboldalon feltüntetett Elfogadóhelyeken beváltható. A beváltásra – tekintettel arra, hogy a Kibocsátó nem névre szóló kártyákat forgalmaz –a mindenkori Kártyabirtokos jogosult. Az Ajándékkártya egyenlege tetszőlegesen, több részletben is levásárolható az Elfogadóhelyeken, egészen addig, amíg a teljes összeg felhasználásra nem kerül. Előfordulhat, hogy az Ajándékkártyával igénybe venni szándékozott szolgáltatást a Kibocsátón, valamint a szolgáltatást nyújtó Elfogadóhelyen kívülálló okokból következően (pl. időjárás vagy műszaki okok miatt) a Kártyabirtokos nem tudja igénybe venni. Amennyiben a Kártyabirtokos által kiválasztott termék, szolgáltatás vagy Elfogadóhely megszűnt, úgy annak egy másik terméket, szolgáltatást vagy Elfogadóhelyet kell választania a Weboldalon feltüntetettek közül. Előfordulhat az is, hogy a helyszínt más Elfogadóhely működteti, mint az, amelyet eredetileg a Kártyabirtokos választott. Ebben az esetben az Ügyfél nem jogosult a szerződéstől elállni, hanem a Weboldalon felsorolt egyéb termékek vagy szolgáltatások között választhat.
6.3. Elveszett vagy ellopott Ajándékkártya egyenlegének letiltása elérhetőségeink valamelyikén lehetséges. Erre azonban értelemszerűen kizárólag abban az esetben kerülhet sor, amennyiben az elveszett vagy ellopott Ajándékkártya aktiválásra került.
6.4.  A letiltott kártyán a letiltás után megmaradt Egyenleg új Ajándékkártyára tölthető át. Új Ajándékkártya igénylése esetén 3.500- Ft adminisztrációs díj fizetendő. Az új Ajándékkártyára kizárólag a letiltás pillanatát követően megmaradt Egyenleget lehet átvezetni. Új Ajándékkártya a Kibocsátó Ügyfélszolgálatán, illetve az Értékesítő Partnereknél igényelhető.

7. Termékszavatosság, jótállás
7.1. Az Ügyfél által kezdeményezett jogérvényesítés minden esetben (kivéve ha az a 7.2. pont szerint a Kibocsátó felelőssége fennáll) az Ügyfél és az Elfogadóhely között lehetséges, melyben a Kibocsátó az Ügyfél kérésére közvetítő szerepet vállalhat.
7.2. Kibocsátó kizárólag azért vállal felelősséget, hogy az Ajándékkártya a Weboldalon megjelölt Elfogadóhelynél, az ott meghatározott feltételekkel és módon beváltható, azt az Elfogadóhely elfogadja. Ezen túlmenően azonban Kibocsátó nem vállal felelősséget az Ajándékkártyával igénybe vehető szolgáltatásért, vagy az azzal megvásárolható termékekért. Kibocsátó felelőssége nem terjed ki az Ügyfél és az Elfogadóhely között létrejött jogviszonyért. Kibocsátó nem vállal felelősséget az Ügyfél és az Elfogadóhely között létrejött jogviszonyból (szerződésből) eredő követelésekért, a szerződés teljesítéséért, annak módjáért, a szerződés tárgyáért, a szerződő felek személyéért. Ebből a jogviszonyból (szerződésből) eredően kártérítési felelősség Kibocsátót nem terhelheti.

8. Elállás
8.1. Amennyiben az Ügyfél az Ajándékkártyát közvetlenül a Kibocsátótól rendeli meg, úgy az távollévők közötti szerződésnek minősül, és az Ügyfél a jelen pontban meghatározott feltételek szerint gyakorolhatja az elállási jogát.
Az Ügyfél A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014 (ll.26.) Korm. rendelet szerint 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni a szerződéstől. Az elállási/felmondási határidő attól a naptól számított 14 nap elteltével jár le, amelyen az Ügyfél, vagy az Ügyfél által megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy a megrendelt az Ajándékkártyát átveszi. Több Ajándékkártya esetén pedig attól a naptól számított 14 nap elteltével jár le, amelyen az Ügyfél, vagy az Ügyfél által megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy az utolsó Ajándékkártyát átveszi. Az Ügyfél az elállási jogát a szerződés megkötésének és az Ajándékkártya átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja.
Ha az Ügyfél az elállási/felmondási jogával élni kíván, elállási/felmondási szándékát tartalmazó egyértelmű nyilatkozatát köteles eljuttatni a Kibocsátóhoz (például postán, faxon, elektronikus úton küldött levél útján,) az alábbi elérhetőségek egyikén:
Cím: RMC Motor Kft. 2045 Törökbálint, Bajcsy-Zs.u.71.
E-mail: info@rmcmotor.hu
Az elállási/felmondási jog gyakorlásához szükséges nyilatkozatmintát kérésére megküldjük.
Az Ügyfél határidőben gyakorolja elállási/felmondási jogát, ha a fent megjelölt határidő lejárta előtt elküldi elállási/ felmondási nyilatkozatát. Az elállási/felmondási jog határidőben érvényesítettnek minősül, amennyiben a határidő lejárta előtt küldi el az Ügyfél az elállási / felmondási nyilatkozatát.
Ha az Ügyfél eláll a szerződéstől, haladéktalanul, de legkésőbb az elállási nyilatkozatának kézhezvételétől számított 14 napon belül a Kibocsátó visszatéríti az Ügyfél által teljesített ellenszolgáltatást, kivéve a fuvarozási költséget, illetve azokat a többletköltségeket, amelyek amiatt merültek fel, hogy az Ügyfél a Kibocsátó által felkínált, legolcsóbb szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választott. Ha az Ügyfél több Ajándékkártyát rendel meg egyszerre, a Kibocsátó a fuvarozási költséget akkor sem köteles visszatéríteni. A visszatérítés során a Kibocsátó visszaszállítás utáni, utalásos fizetési módot alkalmaz, kivéve, ha az Ügyfél más fizetési mód igénybevételéhez kifejezetten a hozzájárulását adja; e visszatérítési mód alkalmazásából kifolyólag az Ügyfelet semmilyen többletköltség nem terheli. A visszatérítést a Kibocsátó mindaddig visszatarthatja, amíg az Ajándékkártyát(/kat) vissza nem kapta.
Az Ügyfél köteles a Kibocsátó számára az Ajándékkártyát indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb elállási nyilatkozatának közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni vagy átadni. A határidő betartottnak minősül, ha a 14 napos határidő letelte előtt elküldi az Ajándékkártyát. Az Ajándékkártya visszaküldésének közvetlen költségét az Ügyfél viseli.
A Kibocsátó nem rendelkezik A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény szerinti magatartási kódexszel.
8.2. Az Ügyfél nem gyakorolhatja az elállás jogát a Korm. rendelet 29.§ (1) bekezdése szerint az alábbi esetekben:
a) a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szolgáltatás egészének teljesítését követően, ha a vállalkozás a teljesítést a fogyasztó kifejezett, előzetes beleegyezésével kezdte meg, és a fogyasztó tudomásul vette, hogy a szolgáltatás egészének teljesítését követően felmondási jogát elveszíti;
b) olyan termék vagy szolgáltatás tekintetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac vállalkozás által nem befolyásolható ingadozásától függ;
c) olyan nem előre gyártott termék esetében, amelyet a fogyasztó utasítása alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy olyan termék esetében, amelyet egyértelműen a fogyasztó személyére szabtak;
d) romlandó vagy minőségét rövid ideig megőrző termék tekintetében;
e) olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza;
f) olyan termék tekintetében, amely jellegénél fogva az átadást követően elválaszthatatlanul vegyül más termékkel;
g) olyan alkoholtartalmú ital tekintetében, amelynek tényleges értéke a vállalkozás által nem befolyásolható módon a piaci ingadozásoktól függ, és amelynek áráról a felek az adásvételi szerződés megkötésekor állapodtak meg, azonban a szerződés teljesítésére csak a megkötéstől számított harmincadik napot követően kerül sor;
h) olyan vállalkozási szerződés esetében, amelynél a vállalkozás a fogyasztó kifejezett kérésére keresi fel a fogyasztót sürgős javítási vagy karbantartási munkálatok elvégzése céljából;
i) lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver példányának adásvétele tekintetében, ha az átadást követően a fogyasztó a csomagolást felbontotta;
j) hírlap, folyóirat és időszaki lap tekintetében, az előfizetéses szerződések kivételével;
k) nyilvános árverésen megkötött szerződések esetében;                                   
l) lakáscélú szolgáltatás kivételével szállásnyújtásra irányuló szerződés, fuvarozás, személygépjármű-kölcsönzés, étkeztetés vagy szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatásra irányuló szerződés esetében, ha a szerződésben meghatározott teljesítési határnapot vagy határidőt kötöttek ki;
m) a nem tárgyi adathordozón nyújtott digitális adattartalom tekintetében, ha a vállalkozás a fogyasztó kifejezett, előzetes beleegyezésével kezdte meg a teljesítést, és a fogyasztó e beleegyezésével egyidejűleg nyilatkozott annak tudomásul vételéről, hogy a teljesítés megkezdését követően elveszíti az elállási jogát.
Az Ügyfél továbbá nem gyakorolhatja az elállás jogát, ha az Ajándékkártyával elérhető termékeket és szolgáltatásokat igénybe venni kívánó személy nem felel meg a termék vagy szolgáltatás igénybevételéhez szükséges, az Elfogadóhely által meghatározott feltételeknek. A Kibocsátó ezen okból eredő károkért semmilyen kártalanítással nem tartozik az Ügyfélnek. 
8.3. Amennyiben a Kibocsátó utánvétes postai küldeményt technikai okokból nem tud fogadni, akkor a vételár visszafizetésére csak a visszafizetési kötelezettség kivizsgálása után utólag, banki átutalással kerülhet sor. A Kibocsátó ügyfélszolgálati irodáján személyes ügyintézésre akkor van lehetőség, ha az Ügyfél, vagy az Ügyfél által meghatalmazott személy hozza vissza az Ajándékkártyát.

9. Panaszkezelés
Az Ügyfél a vásárlás során esetlegesen felmerülő panaszait az 1.5. pont alatt szereplő elérhetőségek valamelyikén teheti meg. A Kibocsátó panaszkezelése minden esetben térítésmentes.
a.) Szóbeli panasz
Az Ügyfél szóbeli panaszát a Kibocsátó haladéktalanul megvizsgálja és lehetőség szerint azonnal orvosolja. Amennyiben az Ügyfél a panaszkezelés módjával nem ért egyet, vagy a panasz azonnali orvoslására nincsen lehetőség, úgy az Ügyfél panaszáról a Kibocsátó jegyzőkönyvet vesz fel, és annak tartalmát egyezteti és jóváhagyatja az Ügyféllel. A jegyzőkönyv másolati példányát a Kibocsátó átadja az Ügyfélnek. A panaszt - annak beérkezését követően - a Kibocsátó megvizsgálja, és a panasszal kapcsolatos álláspontjáról a benyújtástól számított 30 napon belül indokolással ellátott választ küld.
A telefonon közölt panaszokat a Kibocsátó rögzíti, így ebben az esetben a fentiek szerinti jegyzőkönyvet a hangfelvétel pótolja. A telefonon közölt panaszokat a Kibocsátó rögzíti. Az így készült hangfelvételek jegyzőkönyvnek minősülnek.
A panaszról készült jegyzőkönyv a következők adatokat tartalmazza:
a) az Ügyfél neve;
b) az Ügyfél lakcíme, székhelye, illetve amennyiben szükséges, levelezési címe;
c) a panasz előterjesztésének helye, ideje, módja;
d) az Ügyfél panaszának részletes leírása
e) az Ügyfél által vásárolt termék cikkszáma, vagy egyéb termék beazonosításra alkalmas azonosító:
g) a jegyzőkönyvet felvevő személy és az Ügyfél aláírása (utóbbi formai elem személyesen közölt szóbeli panasz esetén elvárt).
b.) Írásbeli panasz
Írásbeli panasz esetén a panaszügyet a beérkezést követően a Kibocsátó megvizsgálja, és vizsgálat eredményéről az Ügyfélnek a panasz közlését követő 30 napon belül írásbeli választ küld. Igény esetén a vizsgálat eredményéről az Ügyfelet a Kibocsátó elektronikus úton értesíti.
A panaszt a hatályos jogszabályi előírások alapján a Kibocsátó vizsgálja meg, utasítja el, vagy orvosolja.
A Kibocsátó válaszlevelében kitér a panasz teljeskörű kivizsgálásának eredményére, a panasz orvoslása érdekében tett intézkedésekre, elutasítás esetén pedig az elutasítás indokaira. A Kibocsátó tájékoztatását egyértelmű, közérthető indokolással látja el. A Kibocsátó törekszik arra, hogy válaszlevelében az Ügyfél valamennyi kifogására érdemi választ adjon.
c.) Panasznyilvántartás
A panaszkezelés során következő adatokat kérheti el a Kibocsátó az Ügyféltől:
a) Ügyfél neve;
b) Ügyfél lakcíme, székhelye, levelezési címe;
c) Ügyfél telefonszáma;
d) értesítés módja;
e) panasszal érintett szolgáltatás cikkszáma, vagy egyéb azonosító száma;
f) panasz leírása, oka;
g) Ügyfél panasszal kapcsolatos igénye;
i) a panasz alátámasztásához szükséges, az Ügyfél birtokában lévő dokumentumok másolata;
j) a panasz kivizsgálásához, megválaszolásához szükséges egyéb adat.
A Kibocsátó a panaszkezelés során az Ügyfél által benyújtott adatokat Az információs és önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően kezeli.
Az írásbeli panaszokat – beleértve a személyes megjelenés során előadott panaszról készült jegyzőkönyvet is – továbbá az azokra adott válaszokat a Kibocsátó öt évig archiválja. A megőrzési idő elteltével az adathordozókat (okiratokat) a Kibocsátó leselejtezi.
A panasznyilvántartásban rögzített személyes adatokat kizárólag a panaszügyek regisztrálásának és a panaszügyek elbírálásának céljából használja fel a Kibocsátó.
d.) Jogorvoslat
Amennyiben az Ügyfél panasza teljesen, vagy részlegesen elutasításra kerül, vagy a panasz kivizsgálására fent megszabott határidő eredménytelenül eltelt, úgy az Ügyfél az alábbi hatóságokhoz és testülethez fordulhat:
Budapest Főváros Kormányhivatala Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályán Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvényben szabályozott fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértése esetén, fogyasztóvédelmi eljárás kezdeményezhető.
Budapesti Békéltető Testület: A szolgáltatás minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, továbbá a szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyekben békéltető testülethez fordulhat az Ügyfél.
Címe: 1016 Budapest, Krisztina krt. 99. I. em. 111.
Email: bekelteto.testulet@bkik.hu
Amennyiben fenti módok valamelyikén vagy egyéb tárgyalásos úton nem lehetséges a jogvita rendezésére, szerződő Felek értékhatártól függően kikötik a Budaörsi Járási Bíróság kizárólagos illetékességét. 

10. Egyebek
10.1. Az Ajándékkártyával igénybe vehető termékek és szolgáltatások nagy körültekintéssel kiválasztott magyarországi helyszíneken, többszörösen ellenőrzött Elfogadóhelyek által kerülnek értékesítésre. A Kibocsátó az Ajándékkártyával igénybe vehető termékek és szolgáltatások folyamatos bővítésére törekszik. Az Ajándékkártyával igénybe vehető termékek és szolgáltatások színvonaláért a Kibocsátó nem tartozik felelősséggel. Minden az adott Elfogadóhely saját szabályaival és feltételeivel működik. Ezeket minden ott tartózkodónak figyelembe kell vennie.
10.2. A Kibocsátó Weboldalán megadott minden időtartam tájékoztató jellegű. Kérjük, saját érdekében, a felesleges várakozás elkerülése végett időpont egyeztetéssel, nyitvatartással, valamint a szolgáltatás részleteivel kapcsolatos egyeztetés céljából lépjen közvetlen kapcsolatba az adott Elfogadóhellyel.
10.3. A Kibocsátó Weboldalán közölt információk mindig megfelelnek a valóságnak. Kivételes esetben előfordulhat, hogy az Elfogadóhely módosulása miatt az Ajándékkártyával igénybe vehető szolgáltatás némileg változik a biztonság növelése, a szolgáltatás gazdagítása vagy egyéb okok miatt. Minden termékről és szolgáltatásról részletes tájékoztatást ad Elfogadóhely ügyfélszolgálata. 10.4. A Weboldalon és a promóciós anyagokban feltüntetett képek illusztrációk, melyek valósak, de esetenként kis mértékben eltérhetnek a helyszíni körülményektől. A Kibocsátó arra törekszik, hogy az illusztrációk a lehető legjobban mutassák be az adott Elfogadóhelyet. Az adott helyszíneken található földi-, vízi- és légi járművek, állatok valamint a környezetnek egyes részletei eltérhetnek a képeken látottaktól.
10.5. A Weboldalon felsorolt, Elfogadóhelyek által kínált termékek és szolgáltatások igénybevételének adott esetben speciális feltételei lehetnek. A feltételekkel (kor, egészség, súly, magasság, jogosítvány megléte, stb.) kapcsolatos részletekért keresse fel az adott Elfogadóhelyet. Az Ajándékkártya felhasználójának felelőssége leellenőrizni, hogy eleget tesz-e a megadott feltételeknek.
10.6. A Kibocsátó minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az Ajándékkártya által nyújtott szolgáltatásokat mozgásukban korlátozott, látás- vagy hallássérült személyek is igénybe vehessék. Amennyiben az Ajándékkártya felhasználója mozgáskorlátozott, vagy bármilyen más módon sérült személy, forduljon bizalommal a Kibocsátó ügyfélszolgálatához, hogy a lehető legmegfelelőbb Ajándékkártyát választhassa ki a megajándékozott részére. A Kibocsátó - külön kérésre - ilyen esetben speciális, a megajándékozott kényelmét és biztonságát a legmesszemenőbbekig biztosító feltételek egyedi tárgyalását kezdeményezi az Elfogadóhelynél. Ennek érdekében a Kibocsátó fontosnak tartja, hogy az Ajándékkártya megrendelésekor tájékoztatást kaphasson a résztvevő fizikai adottságairól. A Kibocsátó szívesen ad további tájékoztatást a különböző helyszínek mozgássérültek által is igénybe vehető felszereltségéről.
10.7. A Kibocsátó szívesen fogad az Ajándékkártyákkal kapcsolatos visszajelzéseket. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a szolgáltatás időtartama alatt, kérjük, még a helyszínen forduljon az Elfogadóhelyen lévő illetékes személyhez, és kérjen segítséget!
10.8. A Weboldalon, az Ajándékkártyán és egyéb promóciós anyagokban feltüntetett szövegek, képek és illusztrációk szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezek engedély nélküli másolása, illetéktelenek számára történő felhasználása szigorúan tilos.
10.9. A Kibocsátó által üzemeltetett Weboldal biztonsági foka megfelelő, használata nem jelent kockázatot, azonban javasoljuk, hogy tegye meg az alábbi óvintézkedéseket: használjon vírus és spyware védelmi szoftvereket friss adatbázissal, telepítse az operációs rendszer biztonsági frissítéseit. A Weboldalon való vásárlás feltételezi az Ügyfél részéről az Internet technikai és műszaki korlátainak ismeretét, és a technológiával együtt járó hibalehetőségek elfogadását.
10.10. A Kibocsátó nem felelős semmilyen kárért, amely a Weboldalra való csatlakozás miatt következett be. Az Ügyfélt terheli a számítógépe, illetve az azon található adatok védelmének kötelezettsége.
10.11. A Kibocsátó az Ügyfél által rendelkezésre bocsátott adatokat célhoz kötötten, kizárólag a megrendelés teljesítése és az esetlegesen létrejövő szerződés feltételeinek későbbi bizonyítása érdekében tárolja.
Az adatkezelés célja: a szolgáltatás nyújtása és az ezzel kapcsolatos a Kibocsátó szerződéses jogainak és kötelezettségeinek teljesítése, látogatottsági statisztikák készítése, azaz a szolgáltatás minél magasabb színvonalú és hatékony működésének biztosítása. 
A Kibocsátó az Ügyfél adatait harmadik félnek nem adja ki, kivéve, ha a szerződés teljesítésekor a harmadik fél a Kibocsátó alvállalkozójaként/közreműködőjeként jár el. A Kibocsátó az Ügyfél adatainak kezelésekor Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény mindenkor hatályos rendelkezései szerint jár el.
10.12. Felhasználó a regisztrációval az adatvédelmi szabályzatban foglaltakat elfogadja és magára nézve kötelezőnek ismeri el. A Kibocsátó adatvédelemmel kapcsolatos szabályzata itt érhető el: www.rmcmotor.hu
10.13. A Kibocsátó bármikor jogosult jelen ÁSZF feltételeit egyoldalúan módosítani. Az esetleges módosítás a Weboldalon való megjelenéssel egyidejűleg lép hatályba.
10.14. Adatkezeléssel kapcsolatos észrevételeit, panaszait az Ügyfél a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felé teheti meg.

Törökbálint, 2016. november 25. 

Akku kódex

Akku kódex


Az akkumulátorok a kémiai áramforrások (*) azon csoportja, amelyekben az átalakulás megfordítható, azaz villamos áram bevezetésével a kémiai anyagok visszaalakíthatók eredeti állapotukba, az áram termeléskor átalakult anyagok ellentétes irányú áram átbocsátásával regenerálhatók. (töltés illetve kisütés).

Felépítés szerint az akkumulátorok típusai:
 • Ólom, vagy savas akkumulátor
 • Oxigénrekombinációs, zárt ólomakkumulátorok
 • Nikkel-kadmium akkumulátor
 • Nikkel metál-hidrid (NiMH) akkumulátorok
 • Lítium-ion akkumulátor (Li-ion)
 • Lítium-polimer (Li-polymer) akkumulátor
(*) a villamos energia termelése kémiai anyagok átalakulása révén történik


Az autóiparban használatos akkumulátorok főbb fajtái:
 
Az akkumulátoroknak meg kell különböztetni két válfaját, amellyel az autóalkatrész piacon találkozhatunk. Ezek a meghajtó és az indító akkumulátorok. A felhasználási szempontok alapján indítóakkumulátorról, vontatási vagy járműhajtó akkumulátorról, helyhez kötött vagy ipari felhasználású akkumulátorokról és vezeték nélküli készülékek akkumulátorairól eshet szó. Azakkumulátorok fejlesztésénél a cél: minél nagyobb kapacitás mellett minél kisebb méret és tömeg - vagy tudományosabban: minél nagyobb energiasűrűség.
 • A meghajtó akkumulátorokra leginkább lakóautókban, hajókban, illetve vezetékes áramszolgáltatással nem rendelkező létesítményekben lehet szükség, de egyre jobban terjed a munkagépekben való felhasználása. Rendkívül jól tűrik az akár teljes lemerüléssel járó használatot, az úgy nevezett ciklikus terhelést Ezen akkumulátorok működési elvüket tekintve éppen ellentétei az indító akkumulátoroknak, hosszú ideig tartó folyamatos terhelésre lettek kifejlesztve.
 • Az indító akkumulátorok magas áramerősségük révén hajtják végre faladatukat rövid ideig tartó igénybevétel mellett. Az indítóakkumulátorok élettartamának csökkenéséhez, illetve akár tönkremeneteléhez vezethet a gyakori túlzott mértékű lemerítés.
Az indító akkumulátorok
 
Az akkumulátor feladata:
A gépjármű indító akkumulátorok feladata, hogy energiát tároljon arra az időre, amíg a generátor nem képes feszültséget szolgáltatni a működéshez.
 
Az akkumulátornak két fő feladata van:
 
1. A gépkocsi álló motorjának indítása és az ehhez szükséges segédberendezések árammal történő ellátása. Például:
 • Motorvezérlő elektronika;
 • Önindító;
 • Üzemanyag szivattyú;
 • Gyújtó- vagy izzító rendszer; 
2. Fontos feladat a gépkocsi olyan berendezéseit energiával ellátni, amelyekre a motor kikapcsolt állapotában is szükség van:
 • Belső és külső világítás;
 • Riasztó berendezés;
 • Szórakoztató elektronika;
 • Készenléti állapotban lévő elektromos berendezések memóriája;
 • Állófűtés;

Az akkumulátor felépítése, működési elve és gyártása:
 
Működési elve:
Az akkumulátor egy olyan energia tároló berendezés amely képes a töltés során felvenni a villamos energiát és azt vegyi energiává alakítva tárolni, amíg azt kisütéskor (fogyasztáskor) villamos energia formájában vissza nem nyerjük.

Savas ólomakkumulátorok

A normál kivitelű műanyag házas akkumulátorba ólom és ólomdioxid lemezek vannak felváltva elhelyezve melyek ioncserélt vízzel hígított kénsavba merülnek. A pozitív töltésű lemez aktív anyaga PbO2, azaz ólom-dioxid, a negatív töltésű lemezeké pedig Pb azaz tiszta ólom. Az akkumulátor két ellentétes töltésű lemezének felülete kisütéskor ólom-szulfáttá alakul, majd feltöltéskor visszaalakul ólommá és ólomdioxiddá.
A jelenleg használatos 12V-os akkumulátorokat egyenként hat darab 2,11V-os névleges feszültségű sorba kapcsolt cella alkotja. Számoljunk! 6X2,11=12,66V Ebből is látszik, hogy egy teljesen feltöltött 12V-os akkumulátoron nyugalmi állapotban mérhető kapocsfeszültségnek 12,66V körül kell lennie. A hat cellát sorba kapcsolják és az egyes illetve hatos cellára helyezik el a két végpontot a pozitív illetve negatív elektródát.
 
A ma használatos akkumulátorok teljesítmény és élettartam növekedése a gyártásban bekövetkezett fejlesztéseknek köszönhető. Mik is ezek a teljesítményt és élettartamot pozitívan befolyásoló tényezők?

Elektrolit:
Az elektrolit a kezdetektől változatlan összetételű. A tömény kénsav 1,85g/cm3 sűrűségű, ezt kémiai- vagy fizikai úton tisztított (ioncserélt vagy desztillált) vízzel hígítva kell használni. Az ideális, (legjobb) vezetőképességet 1,24g/cm3 sűrűségnél kapjuk, ezért a teljesen feltöltött akkumulátoroknál 1,285g/cm3 maximális sűrűséget mérhetünk, mivel a folyamatos igénybevétel mellett érhetjük el az 1,24g/cm3 sűrűséget.
 
Edény:
Az edény (szaknyelvben így említik az akkumulátor műanyag házát) viszont nagy fejlődésen esett át. Az akku edények aljában cellánként elszeparált iszaptartályokat alakítottak ki a lehulló szulfátanyag élettartamon át tartó zárlatmentes tárolására.
Az edények tetejében már nem a kupakokon keresztül történik a töltés üzem közbeni gázelvezetés, hanem egy labirintus rendszerű gázelvezető csatornán keresztül, amely összegyűjti a hat cella le nem csapódott gáztartalmát és az akkumulátorkét végén lévő szelepeken keresztül engedi ki azokat. A ma használatos „gondozásmentes” akkumulátorokat három változatban gyártják fedél kialakítás szempontjából.
A klasszikus kicsavarható zárókupakkal ellátott egyszerű kivitel mellett létezik egy zártnak álcázott típus is ami vagy egy 6 záródugóval felszerelt lapot jelent, vagy egy zárólapot amely alatt megtalálható a hat kicsavarható dugó.
Ezeken felül pedig létezik valóban lezárt kivitel, amelynek nem lehet pótolni elektrolit szintjét. Ez, - noha modernebb megoldásnak tűnik, magában hordja annak veszélyét, hogy egy későn észlelt elektromos rendszerbeli meghibásodás miatt az akkumulátorunk vészesen lecsökkent elektrolit szintjét nem tudjuk a kívánt mértékűre pótolni. Ennek következtébenakkumulátorunk használhatatlanná válik.
 
Ólomlemez:
A lemezeknél zajlott le a másik forradalom, - köszönhetően a gyártástechnológiai fejlődésének – mind az anyagot, mind pedig a kialakítást illetően. A nagy gyártóknál a nyolcvanas évekre tehető az első karbantartásmentes akkumulátorok előállítása.
A fő különbség a klasszikus és egy modern savas akkumulátor között, hogy a klasszikus akkumulátor lemezei készre-öntési eljárással készültek. Az így készült akkumulátorok teljesítményét, és élettartamát, a technológiához használt segédanyagok (pl. Antimon ötvözés) negatívan befolyásolták.
A modern akkumulátorok anyagát már hengereléssel, majd un. prégeléssel állítják elő. Ez nem más mint egy lyukasztási módszer amikor tésztavágó módjára több sorban, egymástól eltolva perforálják az anyagot, majd a következő lépésként az anyag széleit megfogva kihúzzák azt, elérve, hogy egy rendkívül finom rácsos szerkezetet kapjunk. Ezt már csak hengerelni kell és készen áll a masszával történő feltöltésre.
Ennek megvalósíthatóságát az ólomlemezek anyagának megváltoztatása tette lehetővé.
A modern akkumulátorok lemezei antimon tartalom nélkül készülnek, helyette kalcium ötvözést alkalmaznak. Többek között ettől nőtt meg a jelenleg használatos „Maintenance Free” azaz gondozásmentes akkumulátorok élettartama, karbantartási igénye szinte elhanyagolható mértékűre csökkent - megfelelő üzemi körülmények mellett.
Jelenleg szinte minden gyártó a Ca-Ca (kálcium-kálcium) technológiát alkalmazza normál savas ólom akkumulátorok előállításához.
A másik ok, hogy az akkumulátorunk élettartama megnőtt az, hogy a gyártók a pozitív töltésű lemezeket polietilén tasakokba helyezik, amely így meggátolja a képződő szulfát-iszap lehullását és ez által a kialakuló cellazárlatot.


AGM technológiás akkumulátorok
 
Az AGM technológia (Absorbent Glas Mat) lényege , hogy az ólomlemezek között, üvegszálas gyapotrétegben itatják fel az elektrolitot.
 
Ezen akkumulátorok párolgása 0% mivel teljesen zárt rendszerűek. Ennek köszönhető, hogy nem tesz bennük kárt, ha felborítjuk, vagy kimondottan fektetve építjük be őket. További előnyei a normál savas ólom akkumulátorokkal szemben, hogy rendkívül jól tűrik a rázkódást, eltarthatóságuk többszörösen meghaladja a normál savas ólom akkumulátorokét mindez köszönhetően annak, hogy nincsenek szabadon álló ólom lemezeik amelyek így kevésbé szulfátosodnak. A szulfátosodás lerakódásai előbb csökkenő teljesítményt, majd lehullva cellazárlatot okoznak.
A köznyelvben gyakran nevezik őket – tévesen - zselés akkumulátoroknak, de ez hiba. Az AGM technológia úttörői, két nagy múltú amerikai gyártó. A kezdetben megszokott felépítési elvvel is szakítottak, és a hat cellát, a rétegenként összeállított, spirálisan feltekert ólom-üveggyapot „szendvicsből” készítették el.
Manapság egyre inkább terjed ezen akkumulátorok autóipari felhasználása, gyári beépítésként is. Ennek egyik fő oka, hogy azakkumulátorok kezdenek kiszorulni a motortérből és az utastér vagy a csomagtér légterében nem megengedhető az esetlegesakkumulátor kipárolgás, szivárgás.
Oxigénrekombinációs, zárt ólomakkumulátorok.
 
Az ólomakkumulátorok legnagyobb konstrukciós változása az üzemelés szempontjából zárt konstrukció megjelenése és tömeges elterjedése. Az oxigén rekombinációs akkumulátorok autókban, számítógépek szünetmentes áramforrásaiban, riasztókészülékek áramforrásaiban találhatók leggyakrabban. Gondozásmentes jellegüknél fogva igen népszerűek.


Balos vagy Jobbos ?

Ha az akkumulátor szemben van velünk - tehát a felénk eső oldalán van a két elektróda-, akkor beszélünk jobb pozitívosakkumulátorról, ha a pozitív csatlakozó nekünk jobbra esik. [ -  + ] A személyautó indítóakkumulátorok 95%-a jobb pozitívos. Haszongépjárművek esetében az indítóakkumulátorok elektródáit a rövidebb oldalra szerelik.

Akkumulátor töltési és karbantartási tanácsok:

A gépkocsi töltési rendszere:
Hiába egy kiváló minőségű új akkumulátor, ha a gépkocsi töltési rendszere nem megfelelő állapotú. Az akkumulátordiagnosztika nem nagy ördöngösség. MINDEN meghibásodás oka utólag kideríthető az akkumulátor vizsgálata során!
A garancia nem terjed ki helytelen üzemeltetésből eredő meghibásodásokra! A helytelen töltés miatt nem csak az akkumulátorunk mehet tönkre, hanem gépkocsink minden elektromos berendezése, az izzótól a szórakoztató elektronikai berendezéseken, GPS-eken át egészen a motorvezérlő elektronikáig. Ezek a meghibásodások nem feltétlenül azonnal jelentkeznek! A fokozott túlterhelés miatt egyes felszerelések elemei elgyengülnek, majd a legváratlanabb pillanatban használhatatlanná válnak.
Ezért fontos, hogy egy új akkumulátor vásárlásakor gépkocsink elektromos rendszerét szakműhely által megvizsgáltassuk.
A gyártók ez ügyben két álláspontot képviselnek. Az egyik, hogy garancia csak szakszervizben történő beüzemelést követően él. Ez nem azt jelenti, hogy megveszünk egy akkumulátort és csak ott szereltethetjük be, - hiszen az esetek többségében akkumulátorra azonnal van szükségünk – hanem csak azt, hogy a beépítést követően 8 napon belül be kell vizsgáltatnunk a gépkocsink töltési rendszerét.
A másik, humánusabb eset, hogy a gyártó nem írja elő kötelező jelleggel a beépítést követő töltési rendszer bevizsgálást, hanem csak ajánlja. Minden a jótállási jegyben feltüntetett feltételnek meg kell felelni.
A gépkocsi elektromos töltési rendszerének bevizsgáltatása nem túl bonyolult művelet. Egy töltőáram vizsgálatot – egy voltmérő segítségével mi magunk is elvégezhetnénk.
Mit kell ilyenkor tenni?A gépkocsi újonnan beépített akkumulátorára csatlakoztatjuk mérő berendezésünket kikapcsolt motor mellett, lekapcsolt fogyasztókkal, ügyelve a helyes polaritásra. Ilyenkor a tárolt kapocsfeszültséget tudjuk mérni amely feltöltött akkunál 12,6-12,9V között alakul.
Indítsuk be a gépkocsi motorját! Sikeres indítás után a töltő áramnak 13,8-14,4V között kell lennie.
Kapcsoljuk fel a fényszórókat, majd a fűtő ventilátort közepes fokozatra! (Ez a két leggyakrabban együtt használt nagy fogyasztó a gépkocsiban.) Pár másodperc alatt be kell szabályozódnia a töltőáramnak 13,8-14,4V közé. Ha terhelve, vagy terheletlenül ennél több vagy kevesebb lesz az érték, forduljunk szakemberhez, mert az alul- vagy túltöltésakkumulátorunk tönkremeneteléhez vezethet!A modern gépkocsik általában terhelés nélkül és terhelten is az ideális 14,2-14,4V közötti feszültséget produkálják, hiszen elektronikus motorvezérlésüknek hála akár a motor fordulatszámának megemelésével is képesek támogatni a feszültségszabályzó működését.
 
Idősebb gépkocsikban általában alacsonyabb a töltőfeszültség. Ennek egyik oka, hogy mechanikus feszültségszabályzó van felszerelve, amely acél rugólapjai elfáradva alacsonyabb töltést eredményeznek, ezeket szakember segítségével beállíthatjuk.

Akkumulátor folyadékszintje:
A ma használatos „Maintenance free”, azaz gondozásmentes akkumulátorok élettartama alatt (ez négy évben van meghatározva) normál üzemi körülmények mellett, elméletileg nincs szükség az akkumulátor elektrolit szintjének pótlására. Tehát, ha folyamatosan jó volt a töltés, nem jártunk túl rövid utakon, nem hagytuk az akkut lemerülni, vagy nem hétvégi autónak használjuk, hanem napi szinten kap töltést az akku, valamint a 4 év futásteljesítménye megegyezik a gyártó által tervezettel.
 
A nem gondozásmentes akkumulátorok folyadékszintjét célszerű két három havonta ellenőrizni mivel egy esetleges töltési probléma miatt annak szintje ennyi idő alatt csökkenhet a kritikus szintre. Az akkumulátor elektrolit szintjének el kell fednie a benne látható ólom lemezeket 1,5cm magasságban, különben erőteljes oxidáció indul meg abban. Az elektrolit szint túlzott csökkenése teljesítmény vesztéssel is jár.
Ha hiányos az elektrolit szint, akkor kizárólag ioncserélt vagy desztillált vízzel pótoljuk azt a kívánt mértékben. Ezen a két folyadékon kívül tilos bármilyen más anyagot belejuttatni (pl. kénsav, fagyálló, akkujavító szerek...)

Az elektrolit savsűrűsége:
A teljesen feltöltött akkumulátor elektrolitjának (így nevezzük az akkumulátorban használt hígított kénsavat) sűrűsége 1,285g/cm3. Ha sajnálatos módon gépkocsink elektromos rendszere túltöltötte az akkumulátort és ezért annak elektrolit szintje kipárolgás miatt lecsökkent, a desztillált vagy ioncserélt vizes pótlás után egy kisebb sűrűségű elektrolitot kapunk. Ha ez az érték elektromos feltöltés után 1,23g/cm3 alá csökken, az akkumulátorunk nem lesz képes 100%-ban ellátni a feladatát, indítási nehézségek várhatóak, ha nem napi szinten használjuk akkumulátorunkat. Ezért ügyelni kell arra is, hogy egy elektrolit szint pótlásnál ne essünk túlzásba, mert egy túlhígított akkumulátor indítási képessége csökken.
 
Az elektrolit savsűrűsége árulkodik az akkumulátor töltöttségi állapotáról is. Normál savsűrűségű feltöltött akkumulátor merülését figyelve elmondható, hogy:
100% >12,6V 1,26-1,28g/cm3 savsűrűségű akkumulátor teljesen feltöltött.
70-75% 12,4-12,55V 1,25-1,24g/cm3 savsűrűségű akkumulátor megfelelő.
50-70% 12,25-12,4V 1,24-1,21g/cm3 savsűrűségű akkumulátor merülőben, indítási nehézség várható, tölteni kell!
20-50% 11,88-12,3V 1,20-1,13g/cm3 savsűrűségű akkumulátor lemerült, nem indít, tölteni kell!
0% <11,88V 1,12g/cm3 savsűrűségű akkumulátor mély-kisütött, tölteni kell! (A mély-kisütés csökkenti az élettartamot!)

Az akkumulátor töltöttsége:
Milyen esetekben lehet szükségünk hálózati akkumulátor töltésre?
 Fogyasztó által véletlen lemerített akkumulátor. Ez azt jelenti, hogy például rajta marad a világítás az autón. Ezt általában akkor vesszük észre, amikor már mély-kisütésig merült az akkunk.
Huzamosabb ideig nem használt akkumulátor zárt helyen tárolva. A lassú kimerülés visszafordíthatatlan szulfátosodást eredményez, mely tartósan csökkenti akkumulátorunk indító képességét és élettartamára is negatív hatással van. A 12,4V feszültség alá azaz 1,23g/cm3 sűrűség alá csökkent akkumulátorban nagyfokú szulfátosodás kezdődik, ezért ennek elkerülésére rá kell tölteni 3-4 havonta. (A szulfátosodásról és annak kezeléséről a későbbiekben írok.)
Ritkán, vagy rövid utakon, esetleg sok fogyasztóval használt gépkocsi akkumulátora. Ezen akkumulátorok a tároltakkumulátorokhoz hasonlóan viselkednek. Lassú kimerülésük, illetve töltetlen állapotú használatuk/tárolásuk azakkumulátor szulfátosodásához vezetnek. 

Az akkumulátor ki- és beszerelése:
Ha a fenti okok valamelyikéből az akkumulátorunkat tölteni kell, szereljük azt ki, ha szükséges!
Ennek pontosan meghatározott menete van, hogy ne tudjunk véletlen zárlatot okozni.
Az akkumulátor ki- és beszerelésének menete:Kapcsoljon ki minden fogyasztót a gépkocsiban!
Kiszereléskor először a „-”, majd ezt követően a „+” kivezetésekről távolítsuk el a sarukat! Erre azért van szükség, hogy a szigeteletlen szerszámmal karosszériához érve ne okozzunk zárlatot!
Távolítsuk el a rögzítéseket!
Emeljük ki az akkut úgy, hogy azt ne döntsük meg jobban mint ahogy a gépkocsiban is előfordulhat!
Helyezzük vissza a feltöltött (vagy új) akkumulátort ügyelve a helyes helyzetre (+ -) és dönthetőségi fokra!
Rögzítsük az akkut!
Szükség esetén tisztítsuk meg a sarukat és kenjük be őket vazelinnel vagy saválló zsírral.
Csatlakoztassuk a sarukat a pólus kivezetésekhez a zárlat elkerülése érdekében úgy, hogy előbb a pozitív sarut tegyük fel, majd csak ezt követően a negatívot!

Az akkumulátor hálózati töltése:
Az akkumulátorok töltését csak jól szellőztetett helyen kimondottan erre a célra gyártott berendezéssel végezzük!
A töltés menete:Tisztítsa meg az akkumulátor házát az esetleges szennyeződésektől egy textil rongy segítségével!
Távolítsa el az akkumulátor celláinak lezáró dugóit roncsolás mentesen! Ha csavaros kivitellel van dolgunk, használhatunk erre a célra egy megfelelő méretű pénzérmét! Ez általában 10, 20 és 50Ft-os érmékkel sikerül.
Ellenőrizzük az elektrolit szintet, ha szükséges pótoljuk azt a fent említett módon!
Csatlakoztassuk a kikapcsolt állapotú töltő berendezésünket ügyelve a helyes polaritásra! A készülék „+” csatlakozóját azakkumulátor „+” pólusához, a „-” csatlakozóját a „-” pólusához!
Ha a töltő gyártója másképp nem rendelkezik, akkor állítsa be rajta az akkumulátor kapacitásának megfelelő töltőáram mértékét és feszültségét, ha szükséges! A töltőáram mértéke az akkumulátor névleges tárolóképességének 10%-ánál ne legyen magasabb! Pl. 55Ah akkumulátort maximum 5,5A-el szabad tölteni!
Mivel töltés közben robbanásveszélyes gáz keletkezik, csak jól szellőztetett helyen szabad végezni! Ha ez adott, helyezze feszültség alá a töltő készüléket! Az akkumulátor akkor éri el teljes feltöltöttségét, ha a töltést befejezően a feszültség és a sűrűség két órán keresztül állandó marad.
A töltés végeztekor fontos, hogy kapcsolja ki a készüléket, ha szükséges, távolítsa el a hálózatból, majd csak ez után válassza le a csatlakozókat az akkumulátor pólusairól!
A töltés végeztével várjon egy órát, hogy az akkumulátor nyugalmi állapotba kerülhessen. Óvatosan kocogtassa meg azakkumulátor oldalát kézzel, hogy a lemezfelületekről távozhassanak a buborékok. Ezután ellenőrizze az elektrolit szintet és, ha szükséges pótolja ioncserélt vagy desztillált vízzel úgy, hogy a lemezek felső élétől 15mm-re legyen a folyadék felszíne.

Hiba keresés, avagy mit tegyünk ha nem indít?  

Ha gépkocsinkba beülve azt tapasztaljuk, hogy a gyújtáskulcs elforgatása után (vagy a start gomb megnyomását követően) nem forgat önindító berendezésünk, akkor a következő képpentudjuk eldönteni, hogy akku hibáról van -e szó.
Amennyiben rendelkezünk műszerfali töltésmérő műszerrel, annak értékét leolvasva megállapíthatjuk, hogy van -e elegendő feszültség az akkumulátorunkban az indítás idején. Ha a feszültségmérő nem esik kb. 10V alá, akkor nem az akkumulátorunkkal van probléma.
Ha nincs, ilyen műszerünk, akkor győződjünk meg, hogy az akkumulátor sarui megfelelően legyenek rögzítve. Ha ezt követően sikeresen tudunk indítani, akkor kontakt hibánk volt.
Ha nem tudtunk indítani, kapcsoljuk fel a fényszórónkat és úgy próbáljunk meg indítani. (Létezik olyan elektromos rendszer, amely az indítást segítendő lekapcsolja annak idejére a világítást, így ezeknél nehezebb a hiba megállapítás.)
A fényszóró színe és fényének intenzitása is árulkodik az akkumulátor töltöttségéről. Ha fényszórónk élénken világít indítási kísérlet közben, akkor nem akku problémánk van, hanem valószínűleg önindító vagy indításgátló berendezés hibásodott meg. Indítási kísérlet közben a műszerfal fényei is elhalványodnak, akár el is tűnnek, ha nincs elegendő feszültség akkumulátorunkban.

Lemerült, de miért?
 
Modern akkumulátor magától nem merül le, csak hosszú, használatmentes hónapok alatt. Ha túl hamar észleljük ezt, annak több oka lehet.Természetes elhasználódás. Lehet, hogy megérett a cserére öreg, gyenge az akkunk. Cseréljük ki akkumulátorunkat!
Ritka használat. Kevés az utántöltés. Használjuk gyakrabban, hosszabb távon, kevesebb fogyasztóval, vagy időnként töltsük fel akkumulátorunkat!
Alvó állapot túl nagy áramfelvétel. Túl sok áramot vesznek fel a gépkocsink készenléti állapotában működő berendezései (Pl. riasztó, álló fűtés stb.) és ez nem tesz lehetővé hosszabb utántöltés nélküli használatot. Megoldás: Ha lehet, tegyünk be nagyobb akkumulátort a gépkocsiba, vagy két akkumulátorunk legyen beépítve, amiből az egyik ellátja az alvó berendezések energia igényét, a másik pedig csak az indításban segít be.
Zárlat az elektromos rendszerben. Akár egy zárlatos berendezés is merítheti akkumulátorunkat. Megoldás: Szüntessük meg a zárlatot!
Sofőr hiba. Ez alatt azt értem, ha mi magunk felejtünk fogyasztót működésben és az akkunk ezért merül le. Megoldás: Töltsük fel akkumulátorunkat és ügyeljünk a fogyasztókra!
Töltőrendszer hibája. Ha nincs töltésünk, vagy nem elégséges, akkumulátorunk kimerül. Megoldás: Javíttassuk meg töltő rendszerünket és töltsük fel akkumulátorunkat! 
A ritka használat, az alvó állapot áramfelvétele, a zárlat, a működésben felejtett fogyasztó és a töltőrendszer hibája együtt és külön-külön is képes az akkumulátor korai szulfátosodását előidézni, ami a tönkremenetelét okozza.

Akkumulátor meghibásodási okok:

Elhasználódás:
Az akkumulátor nem örök életű. Az igénybevételtől, kiviteltől és a minőségtől függően 2-8 év alatt az akkumulátor magától elöregszik, leszulfátosodik. Az ilyen akkumulátor nem képes megtartani a töltést. Feszültsége, tároló képessége és indító árama is nagyban elmarad az eredeti értékektől.
 
Töltés hiány/korai szulfátosodás:
Nem gyártási probléma, hanem - egy ismerősömet idézve - sofőr hiba. Ha egy akkumulátor töltése nem éri el az előírt 13,8-14,4V-ot, akkor töltéshiányról beszélhetünk. Hosszan tartó elégtelen töltés másodlagos szulfátosodáshoz vezet.
Az akkumulátor használata közben kisütéskor keletkezik a primer szulfát, amely feltöltéskor eltűnik a lemezekről. Ez nem veszélyes az akkumulátor élettartamára nézve, a működésével jár.
 
Lassú kisütésnél - azaz tároláskor vagy ritka használat mellett, amikor az akkumulátorunk tartósan nincs feltöltött állapotban – képződik a szekunder azaz másodlagos szulfát, amelyet visszaoldani már nem lehet. Az akkumulátorok szulfátosodása akkor indul meg, amikor az akkuk elektrolit sűrűsége 1,225g/cm3 alá esik. Az akkumulátorok önkisülése során fellépő szulfátosodás tönkreteszi az akkumulátort, az töltést utána már nem bír felvenni. Ez ellen karbantartással, azaz töltött állapotban tartással lehet védekezni. Ha már kialakult a szekunder szulfát, lehet javítani az akkumulátor állapotán szulfátoldó berendezéssel.
 
A szulfátoldó berendezés, egy nagy teljesítményű akkumulátor töltő, amely a töltési folyamat első két órájában túltöltéssel kezeli az akkumulátort, mely ólomlemezeinek felületéről lerepeszti a lerakódott szulfátot, amely az iszaptartályba hullik vagy a tasakban marad.
Ezen kezelés ellenére sem lehet már 100%-osan helyreállítani az eredeti állapotot, tehát jobb védekezni a szulfátosodás ellen mint kezelni azt.
A szulfátosodásnak is vannak fokozatai. Enyhébb mértékű szulfátosodást műszeres méréssel tudunk kimutatni, nagyobb mértékű szulfátosodást vizuálisan is észlelhetünk, ha megvizsgáljuk a lemezeket. A legelőrehaladottabb eset, amikor a fagyáshoz hasonló nyomokat hagy az akkumulátorunk edényén a térfogatváltozás ami a szulfátképződéssel jár.
 
Túltöltés:
Ha egy gépkocsi töltési rendszere az előírt 13,8-14,4V -nál magasabb értéken dolgozik, az az akkumulátor túltöltését eredményezi. Ez huzamosabb időn keresztül nagymértékű párolgás mellett elektrolit veszteséggel jár. Ha egy akkumulátorelektrolit szintje túlzott mértékben lecsökken, az a lemezek végzetes károsodásához vezet. Ez a fajta párolgás különösen a nyári időszakban veszélyes, mivel ilyenkor az üzemi hőmérsékletet nagyban megemeli a magasabb környezeti hőmérséklet.
 
Fagyás:
Egy jól feltöltött akkumulátor normál körülmények között nem fagy meg. Ahhoz, hogy egy akkumulátor megfagyjon két dologra van szükség a hideg mellett. Az egyik, hogy ne legyen megfelelő az elektrolit sűrűsége, azaz alacsony legyen a kénsav aránya a desztillált/ioncserélt vízzel szemben, a másik pedig, hogy gyengén legyen feltöltve. Ez a két dolog összefügg egymással. Ha alacsony a sűrűségünk, nem képes az akkunk teljesen feltöltődni és ha nincs teljesen feltöltve, akkor alacsonyabb a sűrűségünk is.
Extrém esetekben egy csúcskategóriás akkumulátort akár 1 hónap alatt „elforralhatunk” túltöltéssel és ha egy ilyen sűrűségét veszített akkumulátort még le is merítünk, akkor -10°C körüli hőmérsékleten képes megfagyni. Ilyenkor azakkumulátor oldalai kidagadnak ahogy a folyadékból szilárd anyag keletkezik, mivel egységnyi jégnek nagyobb a térfogata mint egységnyi víznek.
A megfagyott akkumulátor az esetek többségében el is szakad, azaz megszűnik a fizikai kapcsolat két vagy több cella között.
 
Szakadás:
Az akkumulátor celláit sorba kapcsolják, hogy a 2V-os névleges feszültségű cellákból - alap esetben – 12V-os akkumulátort kaphassunk. Ha ez a kapcsolat megszűnik valamilyen oknál fogva, akkor szakadásról beszélünk. Ez a meghibásodás bekövetkezhet üzemeltetési és gyártási okokból is. Ha az akkumulátoron nincs külsérelmi nyom (ütés, fagyás) és az mégis szakadt, akkor valószínűleg az akkumulátorban megszűnt a kapcsolat két vagy több cella között. Ezt kiválthatja egy ütközés is, amely során akár külsőleg sértetlennek tűnhet az akkumulátor, vagy egy csillapítatlan ütés egy úthiba miatt. Ez az egyik oka, hogy az akkumulátort gondosan rögzíteni kell.
 
Cellazárlat:
Az akkumulátorok cellái között elektromos zárlat alakulhat ki az akkuban létrejövő szilárd anyagoknak köszönhetően. Ezt az anyagot iszapnak nevezzük, holott nem más mint az akkuba esetlegesen bejutó szennyező anyagok, a lemezeken keletkező szulfát anyag, és az oxidálódó felületekről lehulló, lemosódó elegy. Ezen okokból történő cellazárlatok elkerülésére a gyártók az akkumulátor aljában iszaptartályt alakítanak ki a lehulló szilárd szemcsék tárolására valamint műanyag tasakokba helyezik a pozitív lemezeket.

Néhány zsebünket érintő jó tanács:

Miután megismerkedtünk az indító akkumulátor fejlődése során létrejött típusaival, térjünk vissza az eredeti problémához! 
Mi tehát a tennivaló, ha hideg téli reggelen nem akar a motorunk életre kelni? 
Ha indítózás közben a motor a szokásos sebességgel pörög, akkor a gyújtás vagy az üzemanyag ellátó rendszer vizsgálatával kezdjük. 
Ha hallhatóan lassabban forog az önindító és a motor is, akkor az akku, a vezetékrendszer és az önindító vizsgálata vezethet el a hiba okához. 
Először is szereljük le, majd tisztítsuk meg az akku kúpjait és a vezetékek csatlakozóit. Ha az első két kategóriába tartozó akkumulátorunk van, ellenőrizzük az elektrolit szintjét, szükség esetén pótoljuk a hiányzó desztillált vizet. Szereljük vissza a csatlakózásokat és indítózzunk. Ha a lassú forgás továbbra is fennáll, annak eldöntése szükséges, hogy az akku lemerült-e, esetleg használhatatlan, vagy az önindító hibás? 
Ismerősünk jó állapotú, legalább a miénknek megfelelő indítóáramú akkumulátoráról megpróbálhatjuk a motorunkat beindítani. Ha sikerült, akkor a töltőrendszerünk vizsgálata következhet. 
Ha nem sikerült "bebikázni" a motort, akkor persze nem lettünk okosabbak, ugyanis további két hibalehetőséggel kell számolnunk: ismerősünk akkuja megfelel-e a motorunk indításához, ill. az indítókábel csatlakozásai precízek-e. Az is előfordulhat, hogy a saját lemerült akkunk "szívja" le az ismerősünk akkuját. 
Ezeket a kételyeket egy feszültségmérő műszerrel zárhatjuk ki. Ha indítózás közben az akkunk kapocsfeszültsége nem esik 10 V alá, akkor nem az akku indítóképességén múlik a siker. Ha ilyen esetben az önindítón 8,5-9 V-nál kisebb értéket mérünk, az akku és az indító közti vezetékek és csatlakozásaik a vétkesek. 
Ha az akku feszültsége 10 V alá esik indítózás közben, további kísérletezés előtt érdemes az erőforrást feltölteni. 
Csak abban az esetben cseréljünk akkumulátort, ha az autónk elektromos rendszere műszeres méréssel is kifogástalannak bizonyult! 

Ne feledje, hogy az akkumulátor olyan, mint az Ön pénztárcája: bármilyen nagy is (a kapacitása), ha többet vesz ki belőle (fogyasztók) mint amit beletesz (generátor), előbb-utóbb kiürül!

Akkumulátor vásárlási tanácsok:

Milyen paraméterek alapján döntsünk?

Varázsszem:
Egy rendkívül érdekes és haszontalan dolog, amiről a gyártók kezdenek is leszokni végre. Miért haszontalan? Mert csak egyetlen cella állapotáról tudat minket. Ettől még akár bármelyik 5 másik cella hibás lehet. Jó megoldás lenne, ha mind a hat cellára felszerelnék, de ennek anyagi hátrányai lennének. Tehát nem szükséges.
 
Fogantyú:
Enélkül egy akku mozgatása kínkeserves, vagy lehetetlen dolog, mert az autók többségében szűk tárolórekeszbe kell azt helyezni. Tehát szükséges.
 
Ár:
A rendelkezésünkre álló kínálatból mindig a legjobbat válasszuk ki, anyagi lehetőségeinket figyelembe véve, de nem alárendelve.
 
Márka:
Célszerű olyan gyártók termékeit választani, amelyek valódi gyártók és nem csupán a nevüket adják egy termékhez. Erre azért van szükség, hogy az eladott termékekkel kapcsolatban esetlegesen felmerülő garanciális problémák tapasztalatait beültethessék a gyártásba is. Így fejlődik a technológia és javul a termék. Valamint egy valódi gyártó tisztában van azzal, hogy egy akkumulátor probléma gyártói vagy üzemeltetési okból jön létre, így egy esetleges meghibásodáskor nem állít a vevő elé akadályokat egy termék garanciális cseréjéhez, ha az gyártási hibából fakad.
  
Fizikai tulajdonságok:
Miután behatároltuk az anyagi helyzetünket és megtaláltuk a megfelelő akkumulátor márkát, már csak a megfelelő fizikai tulajdonságú akkumulátort kell tudnunk kiválasztani a következő paraméterek alapján:
 
- Akkumulátor méret:
Fontos, hogy egy autóba az oda tervezett méretű (és kapacitású) akkumulátort vásároljunk!
Ez a hosszúság, szélesség és magasság szempontjából értendő. Kisebbet semmilyen körülmények között ne válasszunk, mint amit a gépkocsi gyártója javasol!
A magasságot sem célszerű változtatni. Rögzítési szempontból sem mindegy mert pl. európai kivitelnél két standard létezik, az egyik a 190mm magas, a másik a 175mm magas. A magasabb helyére mindig tudunk alacsonyabbat választani, de csak akkor, ha a rögzítési megoldás ezt támogatja.
Alacsonyabb helyére magasabbat csak akkor szabad venni, ha nem korlátozza a csere lehetőségét a szabad magasság hiánya (nem okoz zárlatot a szabadon álló pólus) és rögzíthető marad az akkumulátor.
 
- Akkumulátor feszültség:
Korábban még 6V-os névleges feszültségű akkumulátorokkal is találkozhattunk, de 2011-re szinte teljesen általánossá váltak a 12V-os rendszerek. Ám az autógyártók a gépkocsik egyre növekvő elektromos igényeit a magasabb feszültségű rendszerekkel gondolják megoldani. 10 év múlva már akár 48V-os rendszerekkel is találkozhatunk az utakon.
 
- Akkumulátor polaritás:
Mit is jelent a jobb illetve bal pozitív kifejezés? Ha szemben áll velünk az akkumulátor (tehát a felénk eső oldalán van mindkét elektródája) akkor, ha jobb oldalon van a pozitív saru, „jobb pozitívos”, ha bal oldalon, „bal pozitívos”akkumulátorról beszélünk.
Általánosan elmondható, hogy az európai autógyártók a „jobb pozitívos”, ezzel szemben a japán gyártók a „bal pozitívos” rendszereket részesítik előnyben.
A pólusok kialakítása 98%-ban normál kivitelű, a maradék esetekben vékony (pl. japán kis akkumulátorok) illetve csavaros (pl. Ford egyes típusai) megoldású lehet.
 
- Akkumulátor kapacitás:
Az akkumulátor kapacitását Ah-ban (amperóra) adják meg a gyártók.
Ez a mérőszám megmutatja, hogy az akkumulátorunk mennyi energiát képes tárolni, pontosabban szolgáltatni egy órán keresztül. Tehát egy általános 45Ah kapacitású akkumulátort 10A folyamatos terhelés mellett, - utántöltés nélkül - 4 és fél óra alatt merül ki teljesen.
 
- Akkumulátor indítóáram:
Ettől az adattól függ, hogy betudjuk -e indítani az autónkat, vagy sem!
A gyártók többsége ma már csak az EN normát tünteti fel, régebben SAE, DIN és akár MSZ szerint is megadtak mérhető értékeket indító áramhoz.
Ettől a paramétertől függ, hogy milyen akkura van szükségünk, minden mást ennek kell alárendelni. Ha azakkumulátorunknak nincsen meg a megfelelő mértékű indító árama akár töltési hiányosságból, akár azért, mert a gyárilag előírtnál kisebb kapacitású akkumulátorunk van, nem fog indítani.
Az autógyártók amikor meghatározzák, hogy milyen akkumulátort kell elhelyezni a gépkocsiban, figyelembe veszik, hogy hány cm3-es a motor, hogy az benzines -e vagy dízel. Egy benzines motor indításához sokkal kevesebb energiára van szükség, mint egy dízelhez. A dízel motorokhoz leggyakrabban 72, 80 és 100Ah akkumulátorokra van szükség a motorméretétől és a gépkocsi felszereltségétől függően.
A benzines motorokhoz 35-100Ah-ig terjed a paletta, de például egy 100Ah akkumulátor sokkal nagyobb benzines motort forgat meg, mint dízelt.
 
Hol vásároljunk?
Az üzlet kiválasztásánál a legfontosabb kérdések:
 
'Mi lesz, ha esetleg az akkumulátorunk meghibásodik?', 'Vállal -e az üzlet írásos garanciát?', "Mit kell tennem, hogy egy garanciális eljárás lefolyhasson?", "Átveszik -e térítés mentesen a régi akkumulátoromat?"
Mindenképpen autóalkatrész kereskedelemmel foglalkozó céget javasolnék! El kell felejteni az ismeretlen internetes áruházakat, a hipermarketeket.
Olyan helyen kell vásárolni, ahol képesek az „álló” akkumulátorokat kezelni, és gondozni, az állás közbeni szulfát képződéstől megóvni, vásárláskor az akkut a megfelelő töltöttségi szinten átadni. A helyszínen, vagy központilag, de foglalkoznak teljes körű akkumulátor garanciális ügyintézéssel.
 
At RMC Motor Kft. minden fent említett kritérium szerint megfelelő választás!
Törökbálinti központjában a legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt bevizsgáló állomásán, szakképzett kollégák akár 1 nap alatt választ adnak az akkumulátor garanciális igényére, holott erre a törvény 14 munkanapot biztosít .
Bármely partnerünktől díjmentesen tudjuk beszállítani a kérdéses akkumulátort 1rövid határidő alatt, így sok időt, üzemanyagot és pénzt takarít meg, ha megfelelő helyen vásárol.
Törökbálinti központunkban díjmentesen végezzük el a beüzemelést követő műszeres töltőrendszer ellenőrzést. Ez mindenkinek ajánlott, de van olyan akkumulátor márka, ahol kötelező feladat.
 
Még egyszer összefoglalva mit kell tennünk ahhoz, hogy elégedettek legyünk egy akkumulátor vásárlása esetén :
Megfelelő helyen vásároljunk!
Megfelelő márkát válasszunk!
Ügyeljünk a megfelelő paraméterek kiválasztására! Ezek minimálisan a fizikai méret, polaritás, kapacitás, indítóáram.

Tartsuk be a jótállási jegyben foglalt feltételeket! Ez gyártónként változhat.
Tartsuk be a tárolási szabályokat!
Tartsuk karban az akkumulátorunkat!

Az Önök által vásárolt termék az ISO 9002 minőségbiztosítási rendszer által megkövetelt normák szerint, folyamatos minőség-ellenőrzés mellett készült, ezért helyes beszerelés esetén problémamentesen működik.

Akkumulátor szerelési utasítás:

Szállítás:
Az összes cella és monoblokk függőleges helyzetben szállítandó. A rövidre zárás elkerülése érdekében a kivezetéseket teljesen le kell szigetelni. A látható sérülésektől mentes akkumulátorok nem tartoznak a veszélyes áruk közé, amennyiben védve vannak rövidre zárástól, csúszástól, feldöntéstől, illetve sérüléstől, és függőlegesen, szabályosan és biztonságos módon vannak csomagolva raklapokon, illetve fadládákban. Sérült akkumulátordobozok esetében a nemzeti rendeletek tartandók be (veszélyes áruk).

Tárolás:
A VRLA cellák és monoblokkok szállítása feltöltött és működésre kész állapotban történik. Száraz és hűvös, illetve hideg helyen
tárolandók, melegtől, vegyszerektől, gőzöktől és közvetlen napfénytől távol. Az MVR kategóriába tartozó akkumulátorok átlagos önkisülési értéke 20 °C hőmérsékleten kevesebb, mint 2,5 % havonta, ami újratöltés nélküli 12 hónapos polcon tárolási időtartamot biztosít.
Amikor egy átlagos egység feszültsége 2,06 V/cella alá esik, azt újra kell tölteni 2,27 V/cella ± 1% teljesítmény mellett minimum 48 óráig. Megjegyzendő, hogy az alacsonyabb környezeti hőmérsékletek (T<10°C) hosszabb tárolási időket tesznek lehetővé.

Kicsomagolás:
Ellenőrizze a szállítási mennyiségeket, az esetleges szállítási sérüléseket és minden egyes egység feszültségét. A feszültségnek minimum 2,02 V-nak kell lennie cellánként. Az ezen érték alatti feszültség azt jelzi, hogy helyreállíthatatlan kár következett be a szállítás, illetve a tárolás közben és cserére van szükség. További információk beszerzése érdekében vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal. Amennyiben az egységet meg kell tisztítani, csak vízzel nedvesített ruhát használjon. Sohase használjon permetező szereket, vegyszereket, oldószereket és toll portalanítót.

Telepítési biztonsági intézkedések:
Az akkumulátorokat olyan száraz és szellőztetett helyre telepítse, melynek környezeti hőmérséklete a lehető legközelebb van a 20 °C-hoz, és közvetlen napfénytől távoli. Határozottan ajánlott képzett és védőfelszereléssel ellátott személyzet igénybevétele az akkumulátorok telepítéséhez. Gondoskodjon a polcok, a szekrények és a polcos szekrények stabilitásáról, a cellák és a monoblokkok telepítése előtt. Kerülje a nyílt lángokat, az elektrosztatikus kisüléseket, szikrákat és ruházattal, ékszerekkel, karórákkal és eszközökkel bekövetkező zárt áramköröket az akkumulátor telepítésekor és üzemeltetésekor.

Telepítés:
Kiszereléskor a negatív (-) sarut kell elsőként eltávolítani. Beszereléskor pont fordítva,  a pozitív (+) sarut kell elsőként csatlakoztatni az új akkumulátor sarujához!

Egységek közti csatlakozások:
Ellenőrizze az egységek polaritását és feszültségét az egységek közti csatlakozások létrehozatala előtt. Csak a gyártó által biztosított, illetve előírt csatlakozókat és tartozékokat használjon. Gondoskodjon arról, hogy minimum 8-10 mm légtér legyen az egységek között, és az egységek és a ház falai között a megfelelő légáramlás érdekében. Húzza meg a leszállított csavarokat 9±1 Nm forgatónyomatékkal. Ellenőrizze, hogy egyetlen csavart sem hagyott-e ki. A biztosított kenőzsírral kenje meg a csatlakozópontokat. A csatlakozókat, a csatlakozópontokat és a kábelrögzítőket fedje le szorosan a biztosított szigetelő
fedelekkel.

Akkumulátor sorok párhuzamosan kötése:
Két vagy több sorba kötött akkumulátort azonos ellenállású kábelekkel kössön párhuzamosan, de csak a sorba kötött akkumulátorok végső csatlakozópontjainál. Gondoskodjon arról, hogy minden egyes sorba kötött akkumulátor sor fel legyen szerelve egy árammegszakítóval és egy biztosítékkal. 
Párhuzamosan kötött akkumulátorok esetén csak az állandó feszültség melletti töltés fogadható el.

Csatlakoztatás a töltőberendezéshez, illetve külső áramkörökhöz:
Ellenőrizze a teljes akkumulátor és az akkumulátor sorok feszültségét és polaritását. Gondoskodjon arról, hogy a töltőberendezés, illetve az egyenirányító készülék a megfelelő float töltési feltételek szerint legyen beállítva, mely 2,27 V/cella ± 1% 20 °C-on. Áramtalanítsa a töltőberendezést, illetve az egyenirányító készüléket. Először csatlakoztassa az akkumulátorpozitív (+) csatlakozópontját a töltőberendezés, illetve a külső áramkör pozitív (+) csatlakozópontjához és az akkumulátor
negatív (-) csatlakozópontját a töltőberendezés, illetve a külső áramkör negatív (-) csatlakozópontjához. Kisebb szikrázás
bekövetkezhet csatlakoztatáskor.

Indítás:
A teljes telepített egységet a töltőberendezés szállítójának útmutatása szerint indítsa el. Az akkumulátor működésére, feltöltési feltételeire, karbantartására és felülvizsgálatára vonatkozó útmutatások az Üzemeltetési Utasításokban találhatók. Szükség esetén vegye fel a kapcsolatot a gyártóval, illetve a helyi eladójával.

Vészjelzések:
Az akkumulátor szabaddá tett fém részei veszélyes feszültség alatt lehetnek. Telepítés hermetikusan elzárt térrészekbe nem engedélyezett. Amennyiben az akkumulátorok telepítése kapcsoló térrészekbe történik, gondoskodjon a megfelelő légcseréről. Az elemeket, illetve a monoblokkokat sohasem emelje meg a csatlakozópontoknál fogva. A cellákat és a monoblokkokat csak az engedélyezett irányba telepítse.

Motorkerékpár akkumulátor beüzemelése:

Mivel a motorkerékpár akkumulátorok használati ideje szezonális, a gyártók nem kész akkumulátorokat forgalmaznak, hanem száraz akkumulátorokat, amik mellé csomagolják (egyes gyártók esetében) az elektrolitot. A helyes üzembehelyezés elsajátításához nyújtunk segítséget!
A motorkerékpár akkuk rendhagyó módon, papírdobozba csomagolva kerülnek értékesítésre. A doboz általános tartalma egy száraz (üres) akkumulátor, és a betöltendő elektrolit, mely olyan saválló műanyag tárolóban van, amely az akkumulátorunk celláinak megfelelő számú egységgel rendelkezik. Jelen akkumulátorhoz a saruk rögzítéséhez szükséges kötőelemeket (csavarokat) is mellékeltek.
Az akkumulátoron egy záró fólia található. A záró fóliát el kell távolítani. Az eltávolított fólia helyén találjuk a beöntő nyílásokat, melyek közepe úgy van kialakítva, hogy a szintén fóliával lezárt elektrolit tárolókat kiszakítsa. Ennek előnye, hogy a teljes műveletsor alatt egyetlen csepp elektrolittal sem kerülünk kontaktusba.
Az elektrolit tárolóról óvatosan távolítsuk el a műanyag kupaksort vigyázva, hogy ne sérüljön, mert még szükségünk lesz rá! A tároló hat celláján lévő fóliát semmi esetre se szúrjuk vagy vágjuk ki! A tárolót a záró fóliákkal együtt helyezzük az akkumulátorbeöntő nyílásába, majd nyomjuk rá az abban kialakított hengeres vágó élekre, melyek így kilukasztva azt, megfelelő, lassú sebességgel belefolyatja az elektrolitot a cellákba. Ez 1-2 percet vehet igénybe.
Ezt követően zárjuk le az akkut az erre a célra kialakított fedéllel, amit korábban a tárolóról távolítottunk el. Helyezzükakkumulátorunkat töltő berendezésre, ügyelve a helyes polaritásra és a megfelelő (alacsony) töltőáramra!
A töltés végeztével hagyjuk az akkut 4-5 órát pihenni és végezzünk kontrolláló mérést! Az akkumulátor ezek után indításra alkalmas! Beépítéskor ügyeljünk a helyes polaritásra és a megfelelő rögzítésre!
Megjegyzés: Ha huzamosabb ideig nem használja az akkumulátort, azt szerelje ki, és teljesen feltöltött állapotban, fagypont feletti hőmérsékleten tárolja azt! Az akkumulátor méretétől függően 1-3 havonta tegye töltőre, hogy elkerülje a szulfátosodást és éveken át problémamentesen használhassa azt, akár csak a nyári szezonban!

Akkumulátor tárolási tanácsok:

A legegyszerűbb kivitelű antimonos, savas ólomakkumulátorok önkisülési ideje 3-6 hónap. Ennyi idő alatt képesek akár teljesen lemerülni úgy, hogy közben a visszafordíthatatlan másodlagos szulfátosodás megy végbe bennük ami az akkumulátortönkremeneteléhez vezet.
 
A modernebb, Ca-Ca- technológiás akkumulátorok akár 1-1,5 éven keresztül tartó önkisülés alatt sem mennek tönkre, mivel ennyi idő alatt csak tároló képességük 50%-át veszítik el.
 
Még jobb a helyzet az AGM technológiás akkumulátorokkal, ahol az önkisülési idő akár 3 év is lehet.
   
Amennyiben egy akkumulátort nem használunk napi szinten, de szeretnénk annak jó állapotát megőrizni, megfelelő tárolással és hozzá tartozó karbantartással ezt megtehetjük. Az üzemen kívül helyezett akkumulátort – ha szükséges - töltsük fel, majd száraz, fagy mentes helyen tároljuk! Mivel a hosszabb ideig tárolt akkumulátorok tárolóképessége az önkisülés miatt csökken, célszerű 3-4 havonta ellenőrizni állapotukat, szükség esetén pedig feltölteni azokat.
Ha az akkunk feszültsége 12,4V alá csökken, annak töltése indokolt, mivel a lassú kisülés alatt szulfát rakódik az ólomlemezekre, mely gátolja a használat során a kémiai folyamatok végbemenetelét.Az Önök által vásárolt termék az ISO 9002 minőségbiztosítási rendszer által megkövetelt normák szerint, folyamatos minőség-ellenőrzés mellett készült, ezért helyes beszerelés esetén problémamentesen működik.(forrás:SM online)


 

 

Gumiabroncs kódex

Gumiabroncs kódex

A KONTROL technológia   a neves gumigyártók által az ellenőrzött vezetési élmény biztosítására kifejlesztett filozófiát illetve szabadalmazott újítások sorát is jelenti, melyeket a   kutatás, fejlesztés és gyártás során is alkalmaznak.

A "K" betű a "kinetikus" szóra, és ezen keresztül arra az elképzelésre utal, hogy menet közben a gumiabroncs és az úttest között fennálló kölcsönhatás a lényege az ellenőrzött vezetésnek és teljesítménynek. 

Ügyfeleik számára nyújtott további előnyök érdekében, valamint üzleti filozófiáik alapvető részeként a neves gyártók a legmagasabb szintű minőségi szabványokat alkalmazzák összes termékükre vonatkozóan, a biztonság, a menetkényelem, a kezelhetőség, a teljesítmény és a környezetbarát üzemelés tekintetében.

A helyzettől függetlenül, akár világszintű motorsport eseményeken, vagy gyermekek hazaszállítása során az iskolából egy esős napon, a neves gyártók mindig arra törekednek, hogy vásárlóikat olyan gumiabroncsokkal lássák el, melyekkel a gépjármű tökéletesen irányítható.

A KONTROL technológia előnyei:

A Kontrol technológia eredményeként jelentek meg az olyan gumiabroncsok, melyek számos előnyös vezetési tulajdonságot mutatnak fel azon a négy területen, amelyeket a vásárolók a jó minőségű gumiabroncsok kiválasztásakor kulcsfontosságúnak tekintenek: teljesítmény, biztonság, kényelem és a gumiabroncs hatása a környezetre.

TELJESÍTMÉNY
A teljesítmény technológia javítja a kezelhetőséget, menetstabilitást és tartósságot bármely olyan feltételek között, melyek akár  a gumiabroncs teljesítőképességéinek határait közelítik.

BIZTONSÁG
A biztonsági technológia garantálja, hogy a gumiabroncsok integritása, tervezése és anyagösszetétele megfelelő maradjon, amikor arra a legnagyobb szükség van, veszélyes és stresszes vezetési feltételek között is.
KÉNYELEM

A kényelmi technológiák csökkentik a vezetés közbeni stressz érzetet, amit a zaj, a vibrációk és a durva útfelület keltenek. Ennek alapja a gumiabroncs működésének és viselkedésének alapos ismerete valós élethelyezetekben.

KÖRNYEZET
A környezeti technológiák minimálisra csökkentik a gumiabroncsok környezeti hatását, és segítenek az ügyfeleknek pénzt megtakarítani a gumiabroncsok tartósságának és hosszú élettartamának növelésével.

Összességében azt lehet mondani, hogy ezek a technológiai újítások segítik a neves gyártókat abban, hogy olyan gumiabroncsokat gyártsanak, melyek ellenőrizhetőbb vezetési élményt és további előnyöket nyújtanak ügyfeleik számára.

Fontos tudnivalók:

Kopásjelző az autógumin
Akkor érdemes új nyári gumiabroncsot venni, ha a futófelületi mintaárok mélysége nem éri el a 2 millimétert. Ennél kisebb árokmélységnél a gumiabroncs már balesetveszélyes, mert számos paramétere (fékút, tapadás, stb.) jelentősen romlik.

A gyártók a gumiabroncsokat kopásjelző rendszerrel (TWI - Tread Wear Indicator) szerelik fel, mely a mintaárokba vulkanizált kis kitüremkedésekből áll. Ezek a mintázat kopásával láthatóvá válnak. Elhelyezkedésüket a Goodyear gumiabroncsokon a vállrészen található háromszög jelzés, más gyártóknál a TWI felirat, vagy márkajel mutatja.

Ha nem teljes garnitúrát vásárolunk, akkor érdemes az új gumiabroncsokat a hátsó kerekekre szerelni. Ha az első kerekek elveszítik a kapcsolatot az úttesttel, a gépkocsi irányíthatatlan lesz ugyan, de megtartja a haladási irányát. Amennyiben viszont a hátsó keréknél szakad meg a kapcsolat, az autó hátulja kitör. Ez különösen a tapasztalatlan sofőrök számára sokkal nehezebben kezelhető, mint az átmeneti kormányozhatatlanság.

Gumiszelep

Miért érdemes a gumiabronccsal együtt a szelepet is cserélni?
A gumiszelepeknek hatalmas centrifugális erőhatást kell elviselniük, ezért idővel eldeformálódnak, megdőlnek. Ha a szelepszög 25 foknál jobban eltér a gyári értéktől, a Goodyear mérnökei szerint mindenképpen indokolt a csere. A gumiszelepek emellett öregednek is, a hajszálrepedéseken pedig nagy mennyiségű levegő szivároghat el. A szelepek cseréje néhány száz forintos kiadást jelent, nem érdemes tehát elhanyagolni.

Mit is takar pontosan a téli gumi megnevezés?
M+S jelölés

Az angol "sár és hó" szavak kezdőbetűiből származó rövidítés, amelyet sok országban minden durvább mintázatú gumiabroncson feltüntetnek, függetlenül attól, hogy valóban alkalmas-e téli használatra vagy sem. Ezért ez a jelölés önmagában nem elegendő a valódi téli gumik azonosítására!

Hópehely szimbólum
Azt jelzi, hogy a gumiabroncs teljesítménye a vizsgált kritériumok tekintetében jobb, mint a meghatározott referencia értékek. Az utóbbi néhány évben ez a szimbólum egyre inkább elterjedt a valódi téli gumiabroncsok megkülönböztetésére. A hópehely szimbólumot viselő gumik általában az élmezőnyben végeznek a teszteken.

Lamellák
A korszerű téli gumik elengedhetetlen tartozékai. Egy korszerű téli abroncson akár 2000 lamella is található. A lamellák kialakítása gyártónként eltér, de fő szerepük azonos: jelentősen megnövelik a kapaszkodó élek számát. Ezzel a csúszós útfelületen javul az erőátvitel és az oldaltartás.

Speciális gumikeverék
A téli gumik felülete alacsony hőmérséklet mellett is rugalmas marad. Így az abroncs hideg úton is megfelelő tapadással rendelkezik. A sokak által már közhelyként ismert 7°C fokos határ esetében tehát nem a levegő, hanem az útfelület hőmérséklete a mérvadó! Így már az októberi hideg reggeleken is előnyös lehet a téli gumi használata.

Megfelelő futómintázati mélység
A nyári gumik törvényben előírt minimális futómintázati mélysége 1,6 mm. A téli gumik esetében azonban minimum 4 mm-es futómintázati mélység szükséges ahhoz, hogy a lamellák és a vízelvezetés megfelelő hatásfokkal működjenek. Ennél kisebb mintázati mélységgel még a hópehely szimbólummal jelölt gumiabroncsok sem nyújtanak valódi téli teljesítményt. Ezért óvakodjunk az alacsony áron kínált jó állapotú, használt téli gumik vásárlásától!

Miért jó alternatíva a komplett téli kerék?
 • lehetővé válik a téli használatra inkább alkalmas, keskenyebb váltóméretre való átállás, ami többnyire a gumiabroncs árában is megtakarítást eredményez
 • megtakarítható a szezonális átszerelési költség
 • szezonális váltáskor rövidül a szervizben töltött várakozási idő
 • az értékes, gyári könnyűfém felniket megóvhatjuk a sózott utak által okozott korróziótól
 • sok esetben a hólánc használata is csak a méretváltással együtt lehetséges

A téli gumik nyári használata gyorsabb kopást, nagyobb menetzajt és többletfogyasztást eredményez. A hőmérséklet emelkedésével, különösen nagy hőségben a lágyabb keverékű téli gumikkal a tapadás és a stabilitás is csökken. Főleg kanyarban, megterhelt jármű esetén tapasztalható velük egyfajta bizonytalan, „nyúlós” érzés.  A nyári gumikhoz képest hosszabb fékúttal is számolni kell.

Mit takar a "defekttűrő" gumiabroncs elnevezés?

A defekttűrő gumiabroncsok fejlesztését egyrészt a felhasználói igények (nagyobb biztonságra való törekvés, a defekttel együtt járó kellemetlenségek illetve a mobilitás elvesztése okozta veszélyhelyzetek elkerülése) másrészt a gépkocsi gyártók törekvései (pótkerék elhagyása, súlycsökkentés, rakodótér növelése stb) egyaránt motiválták. Mára már kialakult az a technológia, amely révén az ún. "Run Flat" abroncsok minden vezető gyártó kínálatában megtalálhatók. A defekttűrő gumiabroncsok méretválasztéka még viszonylag szűk és elsősorban a felső kategóriás gépkocsik igényeihez igazodik, de az új technológia elterjedése folyamatos. 

A defekttűrő gumiabroncs legfontosabb előnye, hogy a gépkocsi a gumiban lévő levegő teljes elvesztése esetén is mozgásképes marad és akár 200 km megtételére is képes, max. 80 km/ sebességgel. Ezt az teszi lehetővé, hogy a gumiabroncs speciális, megerősített oldalfala képes légnyomás nélkül is megtartani a gépkocsi súlyát. A különleges peremkialakítás pedig meggátolja, hogy a gumi leforduljon a keréktárcsáról. Mivel e tulajdonságok miatt a vezető nem érzékeli a defektet a Run Flat gumiabroncsok használata csak légnyomás ellenőrző rendszerrel együtt lehetséges. A gyári szerelésnél ezt a gépkocsi felszerelése tartalmazza, de léteznek utólag beszerelhető ilyen rendszerek is. A legelterjedtebb "Run Flat" technológiával készült gumiabroncsok további előnye, hogy azok a hagyományos keréktárcsára szerelhetők. Ez azt is jelenti, hogy megfelelő méret esetén a defekttűrő rendszer szinte bármelyik gépkocsiba, utólag is beépíthető.
Mikor válasszunk négy évszakos gumiabroncsot? 
Ha nyári gumiabroncsai már cserére szorulnak, és ősszel nem tervezi téli garnitúra vásárlását, akkor új nyári gumi helyett érdemes megfontolnia jó minőségű, négy évszakos gumiabroncs felszerelését. 

Négy évszakos gumiabroncsot akkor érdemes választania, ha

Egész évben ugyanazt a gumiabroncsot kívánja használni
Télen, különösen rossz időben kevesebbet autózik
Általában inkább rövidebb távolságokon közlekedik
Nem, vagy csak ritkán vezet nagyobb sebességgel
A gazdaságosság mellett fontos szempont a biztonság

A négy évszakos gumik használatával megtakarítható a szezonális átszerelési költség és azokkal a téli időszakban nagyobb biztonsággal közlekedhet.

Meddig használható egy gumiabroncs?

A gumiabroncs a mindennapi használat során jelentős fizikai erőknek van kitéve. Ez a folyamatos, dinamikus terhelés a szerkezet kifáradását és a tapadást biztosító futófelület elkopását eredményezi. Az időjárás és egyéb külső tényezők hatására ugyanakkor maga a gumi is öregszik, felületén repedések alakulnak ki, elveszti rugalmasságát. Ez utóbbi lassú folyamat, de hatására a gumiabroncs alkalmatlanná válik a biztonságos közlekedésre. Az öregedési folyamat miatt 8-10 évnél régebbi gumiabroncs már nem biztonságos használni, akkor sem, ha az esetleg keveset futott. 

A gumik túlnyomó többsége azonban szerencsére nem éri meg ezt a kort és a mindennapi használatban kopik el. 

Szezonális átszereléskor mindig felmerül a kérdés: érdemes-e az éppen leszerelt gumiabroncsokat tároltatni, esetleg hazavinni vagy már elhasználódtak annyira, hogy a visszaszerelés helyett a következő szezonváltáskor inkább a cseréjük jön szóba?

A közúti járművek forgalomban tartásának műszaki feltételeit szabályozó hatályos jogszabályok (6/1990 KÖHÉM Rendelet) előírásai szerint a 0,75 m-t meg nem haladó kerékátmérőjű gépkocsik gumiabroncsainak mintázati mélysége a gumiabroncs teljes felületén el kell, hogy érje az 1,6 mm-t. Ebbe a kategóriába tartozik a normál személygépkocsik és terepjárók túlnyomó többsége.

Ez elég bonyolultnak hangzik, ugye?

Körben a gumi felületén 1,6 mm-t megméregetni nem egyszerű feladat, de szerencsére van egy könnyebb módja is annak, hogy ránézéssel ellenőrizzük, vajon autónk tavalyról elővett nyári gumiabroncsai kielégítik-e még ezt a feltételt.

A gumiabroncs kerületén, általában 6-7 helyen a mintázati árkok alján keskeny, keresztben futó borda található. Ez az ún. kopásjelző, aminek helyét a gumiabroncs oldalfalán, a futómintázat pereméhez közel, kis TWI feliratok is jelzik. A kopásjelző magassága pontosan 1,6 mm. Ha tehát gumiabroncsunk mintázata ugyanilyen magasságig már lekopott, akkor az elérte a jogszabályban meghatározott minimumot és cserélni kell.

Különösen vizes úton, nagyobb sebességgel közlekedve érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a gumiabroncs kopásával a csökkenő mintázati mélység egyre kisebb hatékonysággal képes a vizet elvezetni a kerekek alól. Ezért kopottabb gumiabroncs esetében jelentősen nő az aquaplaning kockázata, vagyis amikor az útfelület és a kerekek között egy vízfilm keletkezik, és autónk hirtelen kormányozhatatlanná válik. Ehhez nem kell 130 km-es sebességgel száguldani, a jelenség akár 75-80 km-es tempónál is bekövetkezhet.

A téli, latyakos úton tehát a csekély futómintázati mélység különösen veszélyes lehet. A téli gumik esetében a lamellák hatékonysága a kopás mértékével hatványozottan csökken. Ezáltal drasztikusan romlik a vonóerő átvitel és a fékezés hatékonysága. A téli útviszonyok mellett az 1,6 mm-es mintázati mélység, bár megfelel a rendeletben előírtaknak, nem elégséges. A megfelelő teljesítmény és biztonság fenntartása érdekében a téli gumiabroncsot ezért már 4 mm-es mintázati mélység elérésekor érdemes újra cserélni. 

A gumiabroncs előírtnál mélyebb futómintázata tehát mindig nagyobb biztonságot jelent.

Agresszív sofőrnek hamarabb kopik a gumija

A gumiabroncsok élettartama nagyon különböző lehet, így pontosan nem lehet megbecsülni, hogy egy gumi végül hány kilométert bír, illetve mennyi idő alatt öregszik el, mert rengeteg tényező befolyásolja. Gumiszervizes tapasztalatok alapján elmondható, hogy egy tipikus gumiabroncs a magyar utakon nagyjából 50-60 000 kilométert megy, amelytől persze konkrét esetben felfelé és lefelé is jelentős eltérések lehetnek.

A gumik kopása a vezetési stílustól kezdve, a minőségen, a használat körülményein, a gépkocsi tulajdonságain keresztül a megfelelő karbantartásig sok mindentől függ. Az sem mindegy, hogy egy adott abroncsot a gyártója milyen – sokszor egymásnak ellentmondó – igényeknek megfelelően fejlesztett: az extrém tapadás nyilván nagyobb mértékű kopással jár, míg a kifejezetten magas futásteljesítmény tapadás terén fog kompromisszumot jelenteni.  Ami biztonság szempontjából a legfontosabb, hogy ha nyári abroncsaink profilmélysége eléri a 2,5-3 mm-t, ideje őket újakra cserélni.

Előfordulhat, hogy valaki olyan keveset használja az autóját, hogy abroncsai hamarabb öregszenek el, mintsem elkopnának. Ezért aki 5-6 év alatt sem koptatja el az abroncsait, érdemes a gumisával évente ellenőriztetnie az állapotukat. A 8-10 éves abroncsokat pedig akkor is cseréljük le, ha egyébként szemre még megfelelőnek tűnnek. 

Az abroncsok élettartamára a vezetési stílusunk is jelentős hatással van. Talán mondani sem kell, hogy egy agresszív sofőr hamarabb elkoptatja a gumijait, mint egy higgadt, kíméletes, körültekintő. A kipörgő kerekekkel való indulás, a túl nagy sebességgel történő kanyarvételek, az indokolatlan, kemény fékezgetések a gumiabroncsoknak élettartamát megrövidítik.

Mindemellett az autóra felszerelt gumiabroncsok kopása sem egyforma, a hajtott tengelyen lévők azok, amik jobban kopnak.  Mivel a kormányzásból és fékezésből származó erők az első kerekekre hatnak, ez a jelenség leginkább az elsőkerék-meghajtású autókat érinti. Az eltérő terhelésből adódó egyenetlen kopás ellensúlyozható, ennek érdekében megközelítőleg 10 000 kilométerenként az azonos oldalon lévő abroncsokat fel kell cserélni: hátsókat előre, elsőket hátra.

Miért fontos a helyes légnyomás?

A pneumatikus gumiabroncsokat a bennük lévő levegő nyomása tartja olyan helyzetben, hogy a jármű terhét, a gyorsítás, fékezés és kanyarodás dinamikus erőit károsodás nélkül elviseljék. A helyes légnyomás az utazási komfort érdekében is fontos, de a járműgyártó által, a terhelés és a gumiabroncs méretétől függően előírt légnyomástól való lényeges eltérés egyéb, veszélyes és zsebbevágó következményekkel is járhat. 

Kevéssé köztudott, hogy az alacsony légnyomás a jármű stabilitását lényegesen rontja, az autó "mászkál" az úton és a fékút hossza is jelentősen megnő. Mindez váratlan helyzetben nem csupán az autóban ülőkre, hanem a közlekedés többi résztvevőjére nézve is balesetveszélyt jelent. A túl alacsony légnyomással használt gumiabroncs a nagyobb sebességnél fellépő fokozott túlmelegedés és kifáradás miatt hirtelen szétszakadhat, tragikus következményeket okozva. 

A biztonság mellett a helyes légnyomás a gumiabroncs élettartama szempontjából is kritikus. Mind a túl magas, mind a túl alacsony légnyomás a gumiabroncs abnormális kopását és gyorsabb elhasználódását eredményezi. A légnyomás rendszeres, 3-4 hetenkénti ellenőrzésével és beállításával mindez elkerülhető. Fontos, hogy a gumiabroncsok légnyomásának ellenőrzését mindig hideg állapotban végezze el, mert a hosszabb út vagy nagyobb sebességű használat után elvégzett mérés nem ad helyes értéket. 

Vajon Önnek mennyibe kerül a levegő vagy annak hiánya?

Ha kétségei vannak, guruljon be a törökbálinti RMC Motor gumiszervizbe, hogy szakembereink díjmentesen ellenőrizhessék gumiabroncsainak kopását és beállíthassák a helyes légnyomást.

Gumiválasztás:

Gumiválasztás előtt hasznos tájékozódni a különböző tesztekből, ezek rendszerint kiszűrik azokat az abroncsokat, amiket nem érdemes megvásárolni. A többi közül nyugodtan válogathatunk igényeink szerint, az általunk fontosnak tartott tulajdonságok alapján. Általánosságban elmondható: azoknak, akik napi rendszerességgel, hosszabb utakra, nagyobb sebességgel is használják autójukat, a Gumibiznisz szakértője elsősorban a prémium, valamint a jó minőségű középkategóriás abroncsokat javasolja.


(forrás: mobilo online)

IDŐPONTFOGLALÁS

IDŐPONTFOGLALÁS

A KÖZELMÚLTBAN ÚJ, ONLINE IDŐPONTFOGLALÓ RENDSZERT vezettünk be, miszerint honlapunkon elhelyezett naptárban láthatja szervizünk szabad időpontjait és regisztrációját megelőzően online is bejelentkezhet a tavaszi gumiátszerelésre!

Kérjük, IDE KATTINTSON az időpontfoglaláshoz!
Kapcsolat ?tvonal tervezése Fot galria Webshop Nyelv választás

Hungary And You

Kapcsolat

Amennyiben szeretné velünk felvenni kapcsolatot, megteheti az alábbi elérhetőségeinken:
info@huauto.hu


1161 Budapest, Csömöri út 23.


+36-30/768-0668

Vissza

Vissza

?tvonal tervezése


1161 Budapest, Csömöri út 23.
Szélesség: 47.5211652 | Hosszúság: 19.1513193
?tvonal tervezése

Vissza

Nyelv választás

Asztali verzió